Wie gescheiden is, kan een nieuwe partner tegen het lijf lopen. Of soms is daar al sprake van voor de scheiding. We nemen een klassiek voorbeeld.

Jan en Marie gaan uit elkaar. Marie koopt een flatje en ontmoet haar nieuwe vriend Piet. Ze hebben het samen gezellig, dus komt Piet vaak bij Marie op bezoek. Jan is daarover niet zo te spreken. Met name niet, omdat hij elke maand een forse partneralimentatie aan Marie betaalt. Jan heeft namelijk ook na de scheiding de verplichting om Marie te onderhouden. Op Facebook ontdekt Jan, hoe Piet en Marie vrolijk samen een zonnige vakantie op Curaçao vieren. “Kan dat nou zomaar?”, vraagt Jan zich af. Want Marie denkt er nog niet over om met Piet te gaan trouwen of geregistreerd partner van hem te worden. In dat geval zou Jan namelijk nooit meer alimentatie aan Marie behoeven te betalen. De onderhoudsverplichting van Jan eindigt omdat Piet dan voor Marie zorgt.

In de wet staat dat die alimentatieplicht voor Jan vervalt als Marie met Piet trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, maar ook als zij gaat samenleven alsof ze met hem is getrouwd of alsof ze zijn geregistreerd partner is.

U snapt al, dat Jan ook een vrouw kan zijn en Marie ook een man. Iedereen die alimentatie betaalt aan een ander kan daar voor altijd onderuit komen, als de ander samenleeft zoals het in de wet staat beschreven.

Alleen is dat laatste moeilijk te bewijzen. De rechter heeft namelijk uitgemaakt dat Jan moet aantonen dat Marie en Piet samenwonen, dat ze een stel zijn, dat het gaat om een duurzame relatie, dat ze elkaar over en weer verzorgen en dat ze samen een huishouding voeren.

De wereld is tegenwoordig een stuk meer open dan vroeger. Social media en internet dragen daaraan bij. Maar er is meer bewijs voor nodig dan alleen facebookberichten. Daarom worden ook in dit soort zaken nog wel eens detectives ingeschakeld, tegen hoge kosten.

Vaak samen boodschappen doen, samen op vakantie gaan en samen-wonen, zijn onder meer aanwijzingen die, als ze tot het bewijs van samen-leven in de zin van de wet leiden, betekenen dat Marie geen recht meer heeft op alimentatie. Nooit meer. Vanaf de dag van de samenleving, waar-door Marie alle te veel betaalde alimentatie aan Jan moet terugbetalen.

In onze praktijk komt het vaak niet zover. Want dan hebben we al eerder, onder druk van een proces, een nieuwe regeling bereikt, die het (samen)wonen een stuk minder duur maakt. Voor Jan, Piet en Marie, en wellicht ook voor u.

Bron: weekbladen Duin- & Bollenstreek Uitgeverij Verhagen