MENU

Masterclass Familierecht: Nieuw huwelijksvermogensrecht

Datum 28-11-2017
Tijdstip 12:15 - 13:45
Locatie RWV Advocaten, Haagweg 149, Leiden
Voor wie Accountants, boekhouders, bedrijfsadviseurs, fiscalisten

Op 1 januari 2018 treedt de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen in werking. Hiermee gaat het bestaande huwelijksvermogensrecht op de schop, en ontstaat een geheel nieuwe wettelijke regeling van huwelijksvermogensrecht. Gevolg: de algehele gemeenschap van goederen verdwijnt. 

De gevolgen van deze nieuwe wet zijn groot. Het voorhuwelijkse vermogen blijft op grond van deze nieuwe regelgeving buiten de gemeenschap van goederen. Ook erfenissen en schenkingen blijven voortaan buiten de huwelijksgemeenschap. Omdat het overgrote deel van de voorhuwelijkse schulden en van het voorhuwelijksvermogen van de echtgenoten van rechtswege niet langer in de huwelijksgemeenschap valt, is er naar nieuw recht tijdens het huwelijk sprake van drie soorten vermogens:

  1. Het privévermogen van de ene echtgenoot;
  2. Het privévermogen van de andere echtgenoot;
  3. Het (afgescheiden) vermogen van de gemeenschap.

Weet u wat de nieuwe hoofdregel is over de omvang van de beperkte gemeenschap? Wat zijn de nieuwe uitzonderingen? Wat is de positie van de schuldeisers? Wat als één van de echtgenoten een eigen onderneming heeft in de vorm van een BV, NV, eenmanszaak, maatschap of VOF?

Terwijl u geniet van de lunch, zullen familierechtspecialisten Eveline Blomjous en Ciska Elsinga aan de hand van een casus antwoord geven op deze vragen en de belangrijkste punten uit het nieuwe huwelijksvermogensrecht met u doornemen, zodat u uw clienten vanaf 1 januari 2018 kunt adviseren.  

Wat komt er aan bod tijdens de Masterclass over het nieuw huwelijksvermogensrecht?

  1. De beperkte gemeenschap
  2. De aansprakelijkheid voor privé schulden
  3. Erfenissen en schenkingen
  4. De onderneming
  5. Faillissement
  6. Administratie

Routebeschrijving en parkeergelegenheid

Een routebeschrijving vindt u hier. Wij beschikken over een eigen parkeerterrein.

© 2022 RWV