In het kader van onder meer de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en de Wet financieel toezicht (Wft) doen banken onderzoek naar hun klanten. ‘Banken slaan hier echter in door’, geven Marco Anink en Jasper Schnezler, specialisten op het gebied van Financieel Recht, in het artikel in het Financieele Dagblad aan. Ondanks dat klanten hun best doen om de juiste informatie aan te leveren, oordeelt de bank steeds vaker simpelweg dat de klant een onaanvaardbaar risico vormt, waarna de bankrelatie wordt opgezegd. Voor de klant is het echter niet altijd duidelijk welke informatie de bank precies wil hebben. Soms is bepaalde informatie simpelweg niet aan te leveren. En steeds vaker wil de bank de relatie eenvoudigweg beëindigen, omdat de klant – mede gelet op alle compliancekosten – niet winstgevend (genoeg) meer is.

Veel procedures over het behoud van bankrekeningen

Inmiddels wordt er veelvuldig geprocedeerd over de sluiting van bankrekeningen door banken. Het Keep Your Bank-team (KYB-team) van RWV staat daarin inmiddels vele klanten bij.

Een voorbeeld daarvan was een mkb-bedrijf dat veel handelde met Oost-Europa. De bank eiste niet alleen inzicht in de boekhouding van de klant, maar ook in de administratie van zijn klanten. Toen veel van zijn klanten daar geen zin in hadden, raakte onze klant zijn klanten kwijt; uiteindelijk was hij genoodzaakt te stoppen met zijn onderneming. 
 

Lees het volledige artikel


Dreigt uw bank ook haar relatie met u op te zeggen en uw rekening(en) af te sluiten? 
 

Neem direct na ontvangst van de eerste brief van de bank met 'lastige vragen' over uw klanten of leveranciers contact op met het Keep Your Bank-team (KYB-team) van RWV Advocaten. 

Het KYB-team adviseert en zo nodig procedeert (desnoods met een kort geding) om te voorkomen dat uw bank haar relatie met u beëindigt en uw rekening(en) afsluit. Ook publiceert zij regelmatig over dit onderwerp.