Als ondernemer bent u vooral druk met ondernemen. Maar het loont de moeite ook na te denken over hoe u bent getrouwd. Niet alleen voordat u in het huwelijksbootje stapt, maar ook in de jaren daarna.

Getrouwd in gemeenschap van goederen?

Van de circa 65.000 stellen, die jaarlijks trouwen, trouwt 75% in de wettelijke gemeenschap van goederen. Wat veel mensen niet weten, en u wellicht ook niet, is dat door te trouwen zonder iets te regelen, u alles met elkaar deelt. Dus niet alleen de baten en schulden die u tijdens het huwelijk krijgt, maar ook wat u ieder voor het huwelijk al had. Dus ook bijvoorbeeld het familiebedrijf dat u al dreef voordat u trouwde. Mocht het huwelijk eindigen door echtscheiding, dan moet u dus de waarde van de onderneming c.q. van de aandelen delen met uw ex-echtgenoot. Dat is alleen anders als dit familiebedrijf uw eigendom is geworden door een schenking of erfenis met een uitsluitingsclausule.

U kunt ook tijdens het huwelijk nog huwelijkse voorwaarden aangaan

Start u tijdens uw huwelijk een onderneming, dan kan het verstandig zijn huwelijkse voorwaarden aan te gaan. Dat is ook tijdens het huwelijk mogelijk! U moet dan wel de gemeenschap van goederen die tot dat moment bestond met uw echtgenoot verdelen.

Getrouwd op huwelijkse voorwaarden?

Door huwelijkse voorwaarden aan te gaan, kunt u samen de wettelijke gemeenschap van goederen uitsluiten. Denk wel goed na over wat u in de huwelijkse voorwaarden wilt afspreken en wat het doel van de afspraken is. Het enkele sluiten van huwelijkse voorwaarden biedt geen garantie dat uw onderneming buiten schot blijft bij een echtscheiding. Veel hangt af van welke afspraken precies gemaakt zijn. Heeft u afgesproken dat jaarlijks verdeeld moet worden wat van bepaalde inkomsten is overgebleven (periodiek of Amsterdams verrekenbeding) en heeft u dat niet gedaan, dan zou het heel goed kunnen dat u alsnog de aandelenwaarde of de winst, die in uw bedrijf is gebleven, moet delen met uw ex-echtgenoot.

Huwelijkse voorwaarden ter bescherming van schuldeisers?

Veel stellen gaan huwelijkse voorwaarden aan om elkaar tegen schuldeisers te beschermen. Huwelijkse voorwaarden aangaan biedt echter geen garantie dat uw schuldeisers niet bij uw echtgenoot aankloppen, bijvoorbeeld in geval van faillissement. Stel, u heeft met uw echtgenoot huwelijkse voorwaarden en u heeft het huis op naam van uw echtgenoot gezet om verhaal van schuldeisers te voorkomen, maar uw echtgenoot heeft geen geld uitgegeven aan de aankoop van het huis, dan kan de curator in uw eventuele faillissement op grond van de Faillissementswet alsnog het huis in de failliete boedel trekken.

APK voor uw huwelijk

Of u nu gaat trouwen, gelukkig getrouwd bent of gaat scheiden, het is altijd goed om af en toe de balans op te maken en dan bedoelen we niet de jaarcijfers van uw bedrijf, maar de balans van uw huwelijksvermogensregime. Uw leven verandert door de jaren en u doet er dus verstandig aan uw situatie regelmatig onder de loep te (laten) nemen.

Meer informatie over huwelijksvermogensrecht?

Wilt u informatie of een advies op maat over uw huwelijkse status of over de mogelijkheden van tussentijds verrekenen, neem gerust contact op met mij of een van de overige familierechtspecialisten.

Oorspronkelijke auteur: Myrna van Wijk (sinds 1 januari 2017 niet meer werkzaam bij RWV Advocaten)