MENU

Vorderen van incassokosten zonder gerechtelijk vonnis is strafbaar in Frankrijk
29-03-2018

Als u zaken doet met Franse ondernemers en/of particulieren en zij betalen uiteindelijk uw rekeningen niet, let dan goed op bij het incasseren van deze vorderingen. De Franse wet schrijft nl. voor dat het vorderen van incassokosten zonder gerechtelijk vonnis een strafbaar feit is. Dit geldt overigens alleen voor particulieren (Business to Consumer (BtoC)). De sanctie voor deze actie kan een gevangenisstraf betekenen van maximaal twee jaar en een boete van 300.000,00 euro.

Tip: sluit overeenkomsten naar Nederlands Recht

Als u deze sanctie wilt voorkomen, zorg dan dat u op uw overeenkomsten het Nederlands Recht van toepassing verklaart. U kunt dit opnemen in uw algemene voorwaarden. Deze dienen overigens nog wel goedgekeurd en ondertekend te worden door de schuldenaar.

U kunt bij Franse ondernemers overigens wel gewoon de incassokosten van 40,00 of hoger per onbetaalde factuur vorderen zonder gerechtelijk vonnis. Maar ook hier is het handig om het Nederlands Recht van toepassing te verklaren. Want mocht het tot een procedure komen, dan zult u naar Frankrijk moeten afreizen en daar heeft niemand zin in.

Wat betreft de overige kosten: de proceskosten zijn deels verhaalbaar, deurwaarderskosten kunt u over het algemeen niet verhalen. 

Heeft u een buitenlandse vordering?

Doet u zaken buiten Nederland en wilt u weten of uw algemene voorwaarden voldoen? Of heeft u een buitenlandse vordering? Neem gerust contact met ons op, wij kunnen u adviseren of namens u een incassotraject opstarten. 

Oorspronkelijke auteur: Ton van Hoek (niet langer werkzaam bij RWV Advocaten)

© 2019 RWV