MENU
alimentatie indexering, indexeren alimentatie, alimentatie indexeren, indexatie kinderalimentatie, alimentatie verhoging 2021, alimentatie verhoging, lbio alimentatie

Let op, de vastgestelde alimentatie indexering gaat in per 1 januari 2021
19-01-2021

Ieder jaar wordt de alimentatie indexering vastgesteld voor de kinder- en partneralimentatie. De reden voor het indexeren van de alimentatie is dat prijzen (en vaak ook lonen) elk jaar stijgen door inflatie. Met het vastgestelde bedrag aan alimentatie, kan dus steeds minder worden gekocht. Door de alimentatie te indexeren, wordt bewerkstelligd dat de leefwijze niet hoeft te worden aangepast.. Betaalt u alimentatie? Vergeet niet om het bedrag te verhogen. Ontvangt u alimentatie? Check in dat geval of uw ex-partner deze maand het geïndexeerde bedrag aan alimentatie betaalt.

Alimentatie berekenen via LBIO

In oktober 2020 is het indexeringspercentage van 3% voor 2021 vastgesteld. Per 1 januari 2021 wordt de alimentatie verhoogd met deze 3%. Het nieuwe alimentatiebedrag kunt u berekenen op de website van het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen).  

Afwijken van indexeren alimentatie

U kunt in onderling overleg van dit uitgangspunt afwijken en afspreken dat er niet wordt geïndexeerd. Dit is terug te vinden in het ouderschapsplan waarin de kinderalimentatie op is genomen, of in het convenant waarin alle afspraken met betrekking tot de scheiding zijn terug te vinden. Staat er niets over uitsluiting van alimentatie indexering? Dan dient de alimentatie te worden geïndexeerd.

Weigeren van alimentatie indexering

Maar wat als uw ex-partner de verhoging niet betaalt? In dat geval adviseren wij u uw ex-partner hier eerst op te wijzen en te verzoeken het verschuldigde bedrag alsnog te voldoen. Weigert uw ex-partner om over te gaan tot betaling van het gehele bedrag? Dan kunt u hetgeen te weinig is betaald, innen via het LBIO. Zij zullen de achterstand kosteloos voor u opeisen.

Meer informatie over het indexeren van alimentatie of alimentatie in het algemeen?

Neem gerust  contact op met mij  of een van onze andere advocaten familierecht. Wij staan u graag bij.  

Oorspronkelijke auteur: Marjolijn Boezaard-van Diepen (niet langer werkzaam bij RWV Advocaten)

© 2022 RWV