Eerder schreef ik over mogelijke fiscale beperkingen die gesteld zouden kunnen gaan worden aan de BOR/BOF. Hoewel de mogelijke afschaffing van de bedrijfsopvolgingsregeling er vooralsnog niet toe leidt dat familiebedrijven sneller worden overgedragen, zien we wel méér en méér ondernemers die liever rond hun 55e/60e dan pas op hun 70e/75e het familiebedrijf willen overdragen. Tegelijkertijd lijken de kinderen minder vanzelfsprekend voor opvolging van het familiebedrijf te porren. Maar wie gaat het familiebedrijf dan overnemen?

Lees ook: Familiebedrijf snel(ler) overdragen aan opvolger door mogelijke afschaffing bedrijfsopvolgingsregeling?

Overname familiebedrijf: wie o wie?

In ongeveer de helft van de gevallen worden familiebedrijven overgenomen door private equity. Investeringsfondsen die een portefeuille aan bedrijven in dezelfde sector verzamelen. Zij weten -kort gezegd- dankzij schaalvergroting en efficiency de omzet/winstgevendheid van die familiebedrijven gezamenlijk aanzienlijk te verbeteren. Met als doel, om ze binnen 5-10 jaar weer dóór te verkopen. 

STAPPENPLAN BEDRIJFSOVERNAME VERKOPER

Als u uw (familie)bedrijf wilt verkopen, kunt u niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding. n. In het stappenplan besteden wij aandacht aan de uitvoering van een boekenonderzoek en behandelen we nog elf andere stappen. Zo gaat u voorbereid een overnametraject in. 

Download

Invloed rente, inflatie?

Wij hebben niet het idee dat private equity van de leg raakt door oplopende rente- en inflatiecijfers. Sterker nog, in de praktijk merken we dat maar in zo’n 30% van de overnames sprake is van bankfinanciering. Daarnaast zijn de rendementen die in de wereld van private equity worden nagestreefd een veelvoud van de bancaire rentepercentages. Het geld blijft dus wel beschikbaar. De vele onzekerheden in de wereld leiden waarschijnlijk zelfs tot een versnelling.

Toekomst: wie het weet, mag het zeggen

Er lijkt meer in de pijplijn te zitten qua verkoopbereidheid. Die wens neemt vaak toe in tijden van onzekerheid en daar hebben we er meer dan genoeg van. Denk aan: corona, inflatie, rente, oorlog, supply chain issues, etc. etc.

Nu de kinderen niet staan te trappelen om het familiebedrijf over te nemen, wie gaat het bedrijf dan overnemen?

matthy van paridon:

“Mijn zoon doet er alles aan om ook op de squashbaan van me te winnen”

Meer informatie over de opvolging van jouw familiebedrijf?

Wat er ook in de toekomst gebeurt, als je jouw familiebedrijf wilt verkopen, of als je meer wilt weten over bedrijfsopvolging, neem gerust contact met mij op of een van de overige overnamespecialisten. Wij adviseren je graag of begeleiden je bij de bedrijfsoverdracht.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog niet aan verkoop denkt, maar dat je begeleiding nodig hebt bij het in balans houden van de interne verhoudingen of bij het inrichten van good corporate governance. Het door elkaar lopen van familie en zakelijke verhoudingen kan er soms toe leiden dat zaken níet, dan wel minder, expliciet worden uitgesproken dan nodig. Advocaat en mediator, Bob Heeren, kan in dat geval aanschuiven. Het is niet de eerste keer dat hij bij een familiebedrijf boven water krijgt wat boven water moet komen.