MENU

Dag van het Erfrecht op 17 juni 2022. Kom langs voor gratis advies over erfrecht
02-06-2022

Als een dierbare overlijdt, is dat uiteraard ontzettend verdrietig. Tegelijkertijd word je als nabestaande (misschien ongewild) met het erfrecht geconfronteerd. Dan is het goed als je je op voorhand bewust bent van een aantal kwesties die bij de afwikkeling van de nalatenschap een rol kunnen spelen. 

Of misschien ben je momenteel betrokken bij de afwikkeling van een nalatenschap en heb je tal van vragen, zoals:

 • Wil je een beroep doen op jouw legitieme portie, maar weet je niet hoe?
 • Ben je executeur en weet je even niet hoe je verder moet?
 • Weet je niet zeker wie er erfgenaam zijn?
 • Weet je niet of je een nalatenschap beneficiair of zuiver moet aanvaarden?
 • Ben je vereffenaar en weet je niet precies wat jouw rechten en plichten zijn?  

Op vrijdag 17 juni 2022, de Dag van het Erfrecht, openen wij onze deuren om je vrijblijvend en kosteloos te informeren over het erfrecht.  

Gratis advies over erfrecht

Je kunt bij ons online een afspraak inplannen of je kunt telefonisch contact opnemen met een van onze erfrecht advocaten voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bereiken op 071-750 22 00.

Mocht je vrijdag 17 juni niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, dan kun je altijd op een andere dag een afspraak maken voor het gratis advies. Bel hiertoe naar 071-750 22 00 en vermeld dat het gaat om een gratis advies in verband met de Dag van het Erfrecht.  

Aandacht voor samengestelde gezinnen

Dit jaar is er tijdens de Dag van het Erfrecht bijzondere aandacht voor het samengestelde gezin. Wat als de eigen ouder overlijdt, wat moet er geregeld worden met stiefouders? Kan de erfenis bij de stiefvader/stiefmoeder worden opgeëist? Wat als de stiefouder inmiddels ook is overleden?

Nalatenschap zorgt voor ruzie binnen de familie 

Het gebeurt helaas nog regelmatig dat een nalatenschap voor conflicten tussen erfgenamen zorgt. We kunnen je op Dag van het Erfrecht kort advies geven over de juridische afwikkeling van de nalatenschap en over jouw rechten en plichten als erfgenaam. Uiteraard kunnen we ook de mogelijkheden van een gerechtelijke procedure bespreken. 

Internationaal erfrecht

Ieder land heeft zijn eigen regels omtrent het erfrecht. Deze verschillen vaak van het Nederlandse erfrecht. Wanneer zich een internationale erfrechtelijke kwestie voordoet, dien je je af te vragen welke rechter bevoegd is om te oordelen over deze kwestie en welk recht toegepast moet worden. Als je dat lastig vindt, kom dan langs op de Dag van het Erfrecht, dan kijken we er samen naar. 

Wat kunnen onze erfrecht advocaten nog meer voor je betekenen? 

Op de Dag van het Erfrecht kun je onze erfrecht advocaten ook vragen stellen over:

 • eerder gedane schenkingen,
 • giften,
 • het overnemen van de onderneming door een van de erfgenamen, of
 • een ander erfrechtelijk geschil. 

Stappenplan nalatenschap: Wat te doen bij overlijden?

We hebben ook een handig stappenplan opgesteld. Zo weet je, als een dierbare overlijdt, wat je moet en kunt doen met betrekking tot de nalatenschap. De nalatenschap is het vermogen dat de overledene achterlaat en dat volgens het erfrecht onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Als er geen testament is opgesteld, dan regelt de wet wie er erft en hoeveel zij erven. De afwikkeling van een nalatenschap verloopt globaal in de volgende stappen:

 1. Is er een testament
 2. Wat is uw juridische positie?
 3. Erfenis (beneficair) aanvaarden of verwerpen
 4. Is er sprake van een wettelijke verdeling?
 5. Is er een executeur aangesteld?

Download ons stappenplan voor een uitgebreide beschrijving van deze stappen.

Kom op de Dag van het Erfrecht langs voor gratis advies in Leiden

Als je vragen hebt of advies wilt over het erfrecht, dan ben je vrijdag 17 juni 2022 van harte welkom tussen 09.00 en 17.00 uur bij ons op kantoor in Leiden. Plan zelf een afspraak in en kom gerust langs om vrijblijvend en kosteloos kennis te maken met onze erfrecht advocaten.

Wij bespreken dan samen jouw vragen en kijken naar jouw wensen en mogelijkheden, zowel in praktisch als juridisch opzicht. 

Je bent van harte welkom bij ons op kantoor in Leiden! 

De Dag van het Erfrecht wordt georganiseerd door de VEAN, vereniging van advocaten gespecialiseerd in het erfrecht, de vFAS, vereniging van advocaat-familie en erfrechtspecialisten, de VMN, Vereniging van Mediators in het Notariaat en de EPN, vereniging van Estate Planners in het notariaat. RWV is aangesloten bij de vFas. 

© 2022 RWV