Mediation: niet bij boter alleen
Een paar weken nadat het Nederlands elftal in 1990 door een 2-1 nederlaag tegen Duitsland was uitgeschakeld voor de wereldtitel verscheen een opmerkelijke reclame van Echte Boter in de media.
Want wie zaten er gebroederlijk samen aan een rijk gevulde ontbijttafel? Juist: Rudi Völler en Frank Rijkaard, de kemphanen die tijdens de in Milaan gespeelde wedstrijd allebei uit het veld waren gestuurd. Rijkaard spuugde Völler in zijn haar en kreeg daardoor de bijnaam “De lama”.
“Alleen met echte boter krijg je ze weer aan tafel”, luidde de boodschap van de reclame. Ik moet er vaak aan denken als ik in zakelijke geschillen de reden (of beter: het excuus) van partijen hoor om niet met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van een professionele registermediator.
“Ik moet dan toegeven en dat wil ik niet”.
Mediation: naar elkaar luisteren
Mediation betekent dat u volledig uw verhaal mag doen, met alles wat daarbij in eerste instantie vaak niet gezegd wordt. Dat lijkt fantastisch. Wie wil nou niet dat er volledig naar hem of haar wordt geluisterd? Maar dat is misschien “stiekem” ook een beetje eng.
Daarom kiezen veel mensen er voor om te gaan vechten waardoor ze zich nog een tijd achter hun boosheid kunnen verschuilen. Dat is niet goed of slecht. Het is wel goed om eens na te gaan of dat bij u ook zo werkt. Want het enige wat u in mediation moet “toegeven” is dat u belooft dat u naar de ander zult luisteren.
Mediation: het proberen waard
Overwinnen beide partijen zichzelf, dan kan het niet anders dat er met een goede mediator “beweging” ontstaat. En komt daar geen deal uit, dan is er altijd nog de rechter.
Echte boter. Echte mensen. Zitten ze aan tafel, dan is het werk al bijna gedaan.
Mediation: iets voor u?
Bent u benieuwd of uw geschil geschikt is voor mediation of heeft u vragen over mediation, dan kunt u bij mij of een van de andere (register) mediators terecht.