Waar kunnen wij je bij helpen?

Advies voor bedrijven 
in moeilijkheden

Herstructurering

Als jouw onderneming met financiële problemen te maken heeft, is het belangrijk deze zo snel mogelijk aan te pakken. Stel eerst vast waardoor de problemen zijn ontstaan. Is er een omzettekort? Zijn de kosten te hoog geworden? Na het analyseren van het probleem kan een verbeterplan worden opgesteld. Dit betekent dat jouw onderneming opnieuw moet worden geherstructureerd of georganiseerd om de operationele efficiëntie te verbeteren, kosten te verlagen en financiële stabiliteit te herstellen.

Herstructureringen kunnen bestaan uit het het wijzigen van managementstructuren, het afstoten van niet-kernactiviteiten, het heronderhandelen van schulden met crediteuren of het aanpassen van het personeelsbestand. 

Turboliquidatie

Wil je jouw BV of NV snel en efficiënt ontbinden, zonder een lang en duur liquidatieproces? Dan is turboliquidatie een optie. Maar het kan alleen als er geen (toekomstige) baten meer zijn. Je hoeft dan niet te vereffenen en kunt je BV of NV zonder formaliteiten direct ontbinden.

Kort gezegd is turboliquidatie het uitschrijven van de vennootschap uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel zonder vereffening. Sinds 23 november 2023 zijn de regels voor turboliquidatie aangescherpt. Het is belangrijk om dit proces zorgvuldig en grondig aan te pakken.

Faillissement

Wanneer je als ondernemer niet langer in staat bent om je schuldeisers te betalen, kun je zelf je faillissement aanvragen. Je schuldeisers kunnen dit ook doen als hun vorderingen onbetaald blijven. Na het aanvragen van het faillissement begint de juridische procedure, waarbij je volledige vermogen wordt bevroren en de rechtbank een curator en rechter-commissaris benoemt. De verantwoordelijkheid voor het beheer en de verdeling van het vermogen (ook wel boedel genoemd) komt bij de curator te liggen. Zijn belangrijkste taak is om de opbrengsten uit het vermogen eerlijk onder de schuldeisers te verdelen, volgens de wettelijke rangorde.

WHOA

Sinds 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) van kracht. Met deze wet kun je als ondernemer jouw schuldeisers een akkoord aanbieden, waarbij de schuldeisers akkoord moeten gaan met een gedeeltelijke betaling van hun vorderingen. In sommige gevallen kan dit akkoord zelfs worden afgedwongen. Op deze manier kun je een faillissement voorkomen.

waarom onze advocaten 
insolventierecht inschakelen? 

Ervaring

Wij treden op als curator, bewindvoerder en als stille bewindvoerder. Daardoor beschikken wij over veel ervaring en know how. Of het nu gaat om faillissement, uitstel van betaling of stille bewindvoering en pre pack, we doen het vaak. Met deze ervaring adviseren wij snel en doelgericht. 

Procederen

We hebben inmiddels een aanzienlijke track record opgebouwd van procedures over insolventierechtelijke onderwerpen: van bestuurdersaansprakelijkheid tot crediteurenbenadeling, financiering en zekerheden. We treden op zowel vóór als tegen curatoren, banken en bestuurders.

Incasseren

Raken jouw debiteuren of afnemers in financiële moeilijkheden, dan is snel en deskundig ingrijpen geboden. Onze mensen adviseren, incasseren en stellen je belangen veilig. Zo nodig door het aanvragen van een faillissement of door procederen.

Adviseren en begeleiden

In elk stadium van dreigende financiële moeilijkheden bieden wij je een advies op maat. In kwesties rond financiering, onderhandelingen met banken, zekerheden, herstructurering en reorganisaties voorzien wij je van de beste oplossingen. Ook bij een mogelijke doorstart adviseren en begeleiden wij je. Altijd juridisch gedegen en toegesneden op de belangen van jouw onderneming. 

Onze advocaten zijn specialisten in het - contractueel - versterken en veiligstellen van jouw persoonlijke en bedrijfsmatige positie. Dat geldt voor concernaansprakelijkheid, vraagstukken rondom aandeelhouders en 403-verklaringen. Ook in het geval van faillissementsfraude of bij bestuurdersaansprakelijkheden. Zo nodig staan wij je bij in gerechtelijke procedures of bij onderhandelingen met de curator.  

Waarom onze advocaten insolventierecht inschakelen? 

RWV Advocaten beschikt over een grote, diverse insolventiesectie en een omvangrijke ervaring en know how. Nauwe samenwerking met onze overige secties garanderen kwaliteit en handelingssnelheid. Ons doel is het snel en terdege oplossen van jouw juridische problemen. 

Of het nu gaat om een herstructurering, turboliquidatie of faillissement; in alle gevallen staan de specialisten van RWV Advocaten klaar om te adviseren of te procederen. Snel en creatief handelen is geboden; er staat immers veel voor je op het spel.

Wij werken voor zowel grote als kleine ondernemingen, in binnen- en buitenland. Daarnaast onderhouden wij nauwe contacten met externe specialisten, zoals accountants, fiscalisten en notarissen. 

Oprecht betrokken betekent voor ons: prettig informeel, in nauwe samenwerking en altijd vanuit jouw belangen. Onze uitdaging is voor jou het onderste uit de kan te halen. Veel van onze advocaten zijn lid van INSOLAD, de Vereniging Insolventierecht Advocaten. Tevens zijn zij als docent verbonden aan onze interne en externe opleidingen.

wat klanten over ons zeggen

Het stoppen van het bedrijf was geen gemakkelijke keuze. Mede dankzij Harjo Bakker en Kelly Verheij is een akkoord gesloten waardoor wij – en onze schuldeisers - verder met ons leven kunnen. Ze beschikken over zeer veel kennis, maar buiten dat begrepen ze ons en maakten zij altijd tijd voor ons als we wilden overleggen of vragen hadden. Lees meer

Anoniem

Grootschalige bloemenkwekerij

Dankzij Harjo Bakker en Kelly Verheij hebben wij op tijd gekozen voor een faillissement. Het was geen gemakkelijke keuze, maar uiteindelijk voor zowel het bedrijf als het personeel wel de beste keuze. Door hen wisten wij precies wat wij in deze lastige situatie moesten doen. Lees meer

Penny BuurmanBuurman & Buurman

Misschien ook interessant voor jou