Een kleine twee weken voor haar pensioen is Karen nog druk aan het werk. Afronden, overdragen, administratief afhandelen, maar ook nog een groot processtuk maken. “Ik probeer een aanloop te nemen naar mijn vertrek, maar
1 juli wordt toch een soort cold turkey moment: dan ben ik van de ene op de andere dag geen advocaat meer, dat is best wel even slikken.”

Ze laat de Familierechtsectie van RWV, waarvan ze maar liefst 40 jaar het boegbeeld was, met een gerust hart achter. RWV heeft met vijf advocaten een grote Familierechtsectie die al jaren een prominente rol speelt in de regio.“Scheidingsadvocaten zijn altijd nodig, in goede én slechte tijden.”

Familierecht

Wel is er is sinds 1978, toen Karen begon als advocaat bij RWV, veel veranderd. Niet alleen in juridische zin. “Scheidingszaken waren lange tijd iets dat advocaten er een beetje bij deden. Het scheidingsrecht was een onderschat en ondergewaardeerd rechtsgebied, ook omdat er simpelweg minder scheidingen waren. Nu eindigt bijna 40% van de huwelijken in een scheiding en is het een uitgesproken specialisme.”

Ook algemene sociale en technologische ontwikkelingen zorgden voor verandering. Cliënten werden mondiger en veeleisender, en de komst van digitale media voerde het tempo hoog op. “Vroeger kon het makkelijk een week duren voordat een brief beantwoord werd. Dat is nu ondenkbaar.”

Eén ding is volgens Karen niet veranderd: “Ondanks alle vooruitgang is de juridische complexiteit alleen maar toe- in plaats van afgenomen. Huwelijkse voorwaarden blijven een voortdurende bron van discussie en procedures.”

Mediation

De komst van mediation bij scheidingen vindt Karen een van de beste ontwikkelingen in haar vakgebied. “Destijds best revolutionair, als advocaat optreden voor twee cliënten met tegenstrijdige belangen, maar zo veel beter voor alle partijen. Ook voor mij: het geeft mij veel voldoening als mensen na een moeilijke periode in hun leven allebei weer verder kunnen.”

Voldoening en dankbaarheid

Desondanks lonkt nu toch ook wel het vooruitzicht de benen lekker op tafel te leggen. Figuurlijk dan, want er staan mooie reizen gepland, Karen is bestuurslid van verschillende (ondernemers)verenigingen, en er zijn nog wat onuitgewerkte plannen voor vrijwilligerswerk. “Ik kijk met enorm veel voldoening en dankbaarheid terug op de afgelopen veertig jaar. Er is geen dag geweest dat ik niet met plezier naar mijn werk ging en ik vond het een voorrecht zo lang deel uit te maken van en mede vorm te geven aan RWV”, besluit Karen.

Op de foto de Sectie Familierecht. V.r.n.l.: Marina Marić, Birgitte Neuteboom, Bob Heeren, Ciska Elsinga en Anne-Mar Bootsma