Tegenwoordig komen een hoop mensen op de websites van bedrijven terecht via een zoekopdracht op Google of door een enkele klik in de favorietenbalk van hun browser. Het is nauwelijks nog nodig om de domeinnaam van een bedrijf te kennen. Toch is het geen fijn idee als iemand de naam van je bedrijf als domeinnaam registreert. Jouw klanten raken verward, kunnen worden misleid of kunnen zelfs het slachtoffer worden van fraude. De klant is gedupeerd en jij moet vervolgens gaan uitleggen dat het niet jouw website was waarop de klant was beland. Gelukkig zijn er verschillende manieren om iets tegen domeinkaping te doen.

Handhaving van een merkenrecht bij de civiele rechter

Beschikt jouw bedrijf over een bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) of het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) geregistreerd merkenrecht, dan kan je het mogelijk inzetten om een staking van de domeinnaam af te dwingen.

Hiervoor is wel vereist dat de gebruiker van de domeinnaam ongerechtvaardigd voordeelt trekt uit of afbreuk doet aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van jouw merk. Een hele mond vol, maar het zal over het algemeen geen lastige klus zijn om dit alles te bewijzen als iemand de bedoeling heeft om je klanten te misleiden.

 

Handhaving van een handelsnaamrecht bij de civiele rechter

Beschikt jouw bedrijf niet over een geregistreerd merk, dan kan je onder omstandigheden een beroep doen op het handelsnaamrecht van je bedrijf. Dat is een recht dat automatisch (zonder inschrijving) is ontstaan toen je jouw bedrijf onder die naam bent gaan voeren. Hiermee kan je optreden tegen andere bedrijven die de naam, op een later moment dan jouw eigen bedrijf, ook als handelsnaam zijn gaan voeren.

Het gebruiken van een domeinnaam is niet altijd aan te merken als het voeren van een handelsnaam, maar wel als de domeinnaam overeenkomt met de handelsnaam en gebruikt wordt ter aanduiding van de bedrijfsactiviteiten van het andere bedrijf. Of dat daadwerkelijk zo is, hangt ook af van de inhoud van de website achter de domeinnaam.

Handhaving van een recht in een geschillenbeslechtingregeling

Er is een interessant alternatief voor een procedure bij de civiele rechter in de vorm van alternatieve geschillenbeslechting. Via een spinnenweb van overeenkomsten bestaat er een wereldwijd systeem om domeinkaping (ook wel cybersquatting) met administratieve procedures tegen te gaan. Voor .nl-domeinnamen kan je een dergelijke procedure bij de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO) starten. 

 

De geschillenbeslechter oordeelt over de kwestie op basis van een .nl-variant van de zogeheten Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy (UDRP).

Met deze geschillenbeslechting kan geen schadevergoeding worden gevorderd of een proceskostenvergoeding worden toegekend, maar daar staan wel wat voordelen tegenover. De procedures verlopen doorgaans volledig digitaal en zonder mondelinge behandeling, gaan dus betrekkelijk snel en zijn relatief goedkoop. Het is bovendien allemaal een stuk informeler dan gerechtelijke procedures en het achterliggende systeem is internationaal geregeld, waarmee de procedures op veel plekken nagenoeg hetzelfde werken.

Wil je meer weten over procedures rondom domeinnamen?

Heb je vragen over de verschillende procedures rondom domeinnamen of gebruikt een partij jouw bedrijfsnaam in zijn of haar domeinnaam? Neem gerust contact op. We helpen je graag verder.

download whitepaper over inbreuk op jouw IE-rechten

Wij hebben alle relevante informatie over inbreuk op IE-rechten voor jou samengevat in een handig whitepaper. Zo weet je na het lezen ervan welke soorten IE-rechten er zijn, wat jouw rechten zijn en hoe je snel en doeltreffend kunt optreden tegen inbreuk.

Meer informatie