ESG: Environment, Social, Governance

ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Deze drie facetten vormen een essentieel onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Milieu (Environment)

Hier gaat het om hoe jouw bedrijf omgaat met milieu-issues. Van de keuzes die je maakt rond energieverbruik tot aan hoe je afval beheert, jouw milieu-impact is een cruciale overweging in MVO. Dit houdt ook in dat je actief streeft naar het minimaliseren van jouw bijdrage aan klimaatverandering en bewust werkt aan het behoud van de natuurlijke hulpbronnen.

Sociaal (Social)

Deze pijler heeft betrekking op hoe jouw bedrijf de sociale aspecten beheert die voortkomen uit jouw bedrijfsvoering. Het gaat hierbij om het respecteren van mensenrechten, het zorgen voor goede arbeidsvoorwaarden en het bevorderen van de gezondheid en veiligheid van jouw werknemers. Ook de wijze waarop jouw bedrijf zich inzet voor de gemeenschap, speelt hier een belangrijke rol.

Bestuur (Governance)

Dit element heeft betrekking op de manier waarop jouw bedrijf wordt bestuurd. Het gaat over zaken als transparantie in jouw bedrijfsvoering, het hanteren van ethische bedrijfspraktijken, een effectief risicobeheer en het respecteren van de rechten van jouw aandeelhouders.

EU-wetgeving

ESG-criteria en ketenaansprakelijkheid bedrijven

De Europese Unie is actief bezig met het integreren van ESG-criteria in de regelgeving voor bedrijven. Dit heeft geleid tot nieuwe richtlijnen en voorstellen om bedrijven te verplichten ESG-ontwikkelingen in hun jaarrekeningen op te nemen. Voorlopig heeft deze EU-wetgeving alleen betrekking op zeer grote bedrijven en financiële instellingen, maar in de toekomst zullen vermoedelijk ook MKB-bedrijven moeten rapporteren over hun inspanningen op het gebied van milieu, sociale zaken en bestuur.

Daarnaast werkt de EU aan regelgeving rondom ketenaansprakelijkheid om mensenrechten te beschermen. Dit houdt in dat (voorlopig alleen grote) bedrijven verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor eventuele mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in hun toeleveringsketens, zelfs als deze schendingen in andere landen plaatsvinden. Het doel hiervan is om bedrijven aan te moedigen om hun hele productieketen nauwlettend in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat hun toeleveranciers de mensenrechten respecteren.

Nederlandse wetgeving

De BVm

In Nederland wordt gewerkt aan een wetsvoorstel voor de oprichting van een zogenoemde BVm, een maatschappelijke BV. Een BVm is een bedrijf dat naast winst ook een maatschappelijk doel nastreeft. Om deze titel te mogen dragen, moet een bedrijf aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het bedrijf een maatschappelijk doel hebben dat in de statuten is vastgelegd en moet er een evenwichtige afweging zijn tussen het maatschappelijke doel en het economische belang.

Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?

MVO en ESG zijn complexe onderwerpen met veel juridische aspecten. Of je nu wilt voldoen aan de aanstaande EU-wetgeving of jouw bedrijf wilt opzetten ter voorbereiding op de BVm-wetgeving, onze ondernemingsrecht advocaten kunnen je bijstaan met deskundig advies en ondersteuning. 

We kunnen je helpen bij het navigeren door de complexe wet- en regelgeving, zodat je bedrijf op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde manier kan opereren. Neem contact met ons op om te bespreken hoe wij je kunnen bijstaan in jouw situatie.

Neem vrijblijvend contact op

misschien ook interessant voor jou