Ik zie en spreek ze regelmatig. Succesvolle ondernemers die de weg kwijt zijn, die niet meer logisch en helder kunnen denken en doen. Die hun concentratie verliezen. Die allerlei vooral ongevraagde adviezen om zich heen horen. Die last hebben van heftige emoties als woede, schuld en verdriet.

Want het klopt: scheiden doet lijden. Het contact met je man, vrouw, partner is gespannen en verstoord. Je begrijpt elkaar niet meer of in ieder geval nog minder dan voorheen. Schoonfamilie, nieuwe geliefden en kinderen maken de communicatie nog moeilijker.

Stel je dreamteam samen als je gaat scheiden

Wat moet je doen? En wat vooral niet? Hoe houd je overzicht, of krijg je weer overzicht? De beste tip is: begin bij en werk aan jezelf. Wie anders kan denken, gaat anders doen. En krijgt andere gevoelens. Dat is moeilijk als je in een echtscheiding zit, maar daarom is de volgende tip nog beter: doe het niet alleen.

Investeer in jouw eigen dreamteam. Waardoor je financiële, juridische en andere zorgen kunt delen of (beter nog) kunt overlaten aan professionals, die daar toch elke dag mee bezig zijn. Jij hebt genoeg te stellen om je eigen gedachten en gevoelens op een rij te krijgen en om te ondernemen, wat ook mooi kan afleiden van al die heftige emoties.

Welke adviseurs heb je zeker nodig?

Je hebt een accountant nodig, iemand het bedrijf goed kent en die met een zekere professionele afstand naar jouw situatie kijkt. En die vooral in jouw belang denkt en handelt.

Daarnaast: een echtscheidingsadvocaat die weet hoe het juridisch zit en die kan regisseren, gevoelens en gedachten begrijpt én die kan onderhandelen.

En voor wie durft: zorg voor een psycholoog, coach of andere praatpaal. Iemand die je helpt het probleem op te lossen waar je de meeste invloed hebt: jezelf.

Welke onderwerpen zijn belangrijk bij een scheiding?

Echtscheidingen kunnen juridisch behoorlijk ingewikkeld zijn, maar meestal is dat niet het geval. De zaak is alleen moeilijk omdat emoties regeren, in plaats van het gezonde verstand.

Als je dat samen met jouw dreamteam doorziet, kun je de belangrijkste vragen bij een echtscheiding aanpakken en oplossen.

  • Wie mag voorlopig alleen of met de kinderen in het huis?
  • Wie neemt het huis uiteindelijk over?
  • Wat moet er worden verdeeld?
  • Wie betaalt welke alimentatie?
  • Hoe gaat het met de kinderen?
  • Hoe zit het met pensioen?

De belangrijkste vraag voor een ondernemer: hoe gaat het met mijn bedrijf als ik ga scheiden?

Als je bijvoorbeeld de waarde van je bedrijf moet delen met jouw ex mag dat volgens de rechtspraak nooit betekenen dat je daardoor niet meer kunt ondernemen.

Maar ja, over welke waarde hebben we het dan? En bij welk bedrag kun je niet meer ondernemen? Als je samen goede en kwade kansen in kaart brengt en weet wat voor jouw ex belangrijk is, kun je met jouw adviseurs een winnende strategie bepalen.

Als ondernemer scheiden

Samen afspraken maken

Vooral in echtscheidingen komt het dus aan op kijken, luisteren, aanvoelen en handelen op het juiste moment. Dat betekent dat je geduld moet hebben als emoties het zicht verstoren.

Want er komt altijd een moment waarop je kunt toeslaan. En dan valt veel, en zo niet alles uit te ruilen. Een goede regeling voor de kinderen tegenover minder geld uit het bedrijf, om maar eens wat te noemen.

Het gaat er namelijk om welke waarde iemand aan iets toekent. En die is niet altijd in geld uit te drukken.

Kosten en opbrengst

Maar ja, over geld gesproken: goede adviseurs kosten geld. Zeg maar gerust: ze zijn niet goedkoop. Maar ze vergroten de kans op winst die onbetaalbaar is.

Rust in je hoofd, in je hart en in de kassa van jouw bedrijf. Waardoor je weer als vanouds kunt ondernemen en je alle gemaakte kosten meer dan goed maakt.