Bij echtscheiding blijft je onderneming buiten de gemeenschap... of toch niet? Let op de redelijke vergoeding
Als ondernemer wil je bij een scheiding duidelijkheid over je financiële situatie. Juist wanneer er een onderneming in het spel is, kunnen de financiële gevolgen complex zijn. Zo kan bijvoorbeeld je onderneming buiten de gemeenschap van goederen vallen, maar moet je toch een vergoeding betalen voor je inzet in de onderneming: de zogenaamde redelijke vergoeding.
Deze regel, die sinds 2018 geldt door de invoering van de beperkte gemeenschap van goederen, heeft grote gevolgen voor jou als ondernemer. Wat houdt deze vergoeding precies in, hoe wordt deze berekend en waarom is het belangrijk om hier als ondernemer rekening mee te houden?
Wat is een redelijke vergoeding?
Wanneer je getrouwd bent in een beperkte gemeenschap van goederen, vallen niet alle bezittingen en schulden automatisch binnen deze gemeenschap. Ondernemingen die je al had vóór het huwelijk vallen bijvoorbeeld niet in de gemeenschap. Maar dat betekent niet dat jouw ex-partner bij scheiding geen financiële vergoeding kan krijgen met betrekking tot deze onderneming. Als je tijdens het huwelijk jouw tijd en energie in de onderneming hebt gestoken, kan er een verplichting ontstaan om een redelijke vergoeding te betalen aan jouw ex-partner. Deze vergoeding is een soort compensatie voor de waarde die jouw inspanningen hebben toegevoegd aan de onderneming.
De gedachte achter de redelijke vergoeding is dat de niet-ondernemende echtgenoot tijdens het huwelijk op vergelijkbare wijze moet meeprofiteren als wanneer de ondernemende partner in loondienst zou zijn geweest. Zo wordt voorkomen dat een ondernemer zichzelf een (onnatuurlijk) laag inkomen uitkeert, waardoor er minder geld in de gemeenschap terechtkomt en de andere echtgenoot financieel benadeeld wordt.
Hoe wordt die
redelijke vergoeding bepaald?
De wet zegt niet precies hoe deze vergoeding moet worden berekend, enkel dat het moet gaan om een vergoeding die “redelijk” is. Het blijft een zogenaamde "open norm". Dit geeft ruimte, maar leidt ook tot onzekerheid. Wat wordt er zoal meegenomen in de berekening?
Norminkomen
Wat zou je verdienen als je dezelfde werkzaamheden in loondienst zou verrichten? Dit kan richtinggevend zijn.
Winst uit onderneming
Hoewel de winst invloed heeft, is deze niet doorslaggevend. Een bedrijf draait immers niet alleen door jouw inzet, maar ook door andere factoren zoals personeel, kapitaal en marktomstandigheden.
Vergelijkbare situaties
De rechtbank kijkt ook naar wat een ondernemer in een vergelijkbare positie zou verdienen.
Hoe pakt dit in de praktijk uit?
Neem Mark, een ondernemer met een familiebedrijf dat hij vóór zijn huwelijk al bezat.
Tijdens het huwelijk groeide de onderneming flink, mede dankzij zijn harde werk als directeur. Toen Mark en zijn partner gingen scheiden, claimde zijn ex-partner dat zij recht had op een deel van de waardestijging van het bedrijf.
De rechter oordeelde dat het bedrijf buiten de gemeenschap viel, maar dat Mark wel een redelijke vergoeding moest betalen aan zijn ex-partner. De rechter keek naar zijn rol in het bedrijf, zijn salaris en wat een vergelijkbare ondernemer zou verdienen. Omdat Mark jarenlang een te laag DGA-salaris had uitgekeerd, werd hij uiteindelijk verplicht om € 130.476 aan zijn ex-partner te betalen. Dit bedrag was gebaseerd op een redelijke vergoeding van € 140.000 per jaar, minus het bedrag dat hij al jaarlijks aan zijn gezin had uitgekeerd.
Waarom is dit belangrijk voor jou als ondernemer?
Stel je voor: je hebt jarenlang keihard gewerkt om jouw onderneming succesvol te maken. Je denkt misschien dat jouw bedrijf "buiten de gemeenschap" valt, en dat je daarmee veilig bent. Maar als je niet goed voorbereid bent, kan een scheiding alsnog grote financiële gevolgen hebben. Zonder inzicht in hoe een redelijke vergoeding wordt vastgesteld, kun je voor verrassingen komen te staan.
Daarom is het slim om tijdens je huwelijk al duidelijke afspraken te maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- het vastleggen van huwelijkse voorwaarden,
- het maken van afspraken over de invulling van de redelijke vergoeding, of
- het jaarlijks evalueren van je financiële situatie.
Zo voorkom je dat financiële discussies bij een scheiding uitmonden in langdurige rechtszaken.
Hulp nodig bij het berekenen of voorkomen van een redelijke vergoeding?
Het is belangrijk om financiële zaken goed te regelen, zeker als je een onderneming hebt. Wil je weten hoe dit in jouw situatie zit? Of twijfel je over hoe je een redelijke vergoeding kunt voorkomen of berekenen? Neem contact met mij op of een van de overige echtscheidingsadvocaten. Wij denken met je mee, geven je helder advies en zorgen dat je goed voorbereid bent. Zo houd jij de controle over jouw onderneming, ook in lastige situaties.
Benieuwd naar jouw rechten en plichten? Plan vandaag nog een vrijblijvend gesprek in met een van onze gespecialiseerde echtscheidingsadvocaten.