Wanneer een echtscheidingsadvocaat inschakelen?

Als je gaat scheiden, heb je een echtscheidingsadvocaat nodig. Zeker wanneer de echtscheiding gepaard gaat met gecompliceerde juridische kwesties, onenigheid met je partner over belangrijke zaken, zoals bezittingen, kinderen, of wanneer er sprake is van financiële onduidelijkheid. Het is aan te raden om een advocaat in te schakelen als je het gevoel hebt dat je belangen mogelijk niet worden beschermd zonder juridische hulp, of als er sprake is van situaties die bemiddeling overstijgen.

Scheiden met hulp van een echtscheidingsadvocaat

waar kan een echtscheidingsadvocaat jou bij helpen?

Een echtscheidingsadvocaat kan je bijstaan bij diverse cruciale aspecten van de echtscheiding, zoals:

  • Zaken rondom de kinderen, zoals ouderlijk gezag en omgangsregelingen.
  • Het vaststellen van alimentatie.
  • Het verdelen van woonruimte en eigendommen.
  • Het beheren van financiële kwesties, inclusief vermogensverdeling.

Daarnaast zorgt een advocaat voor juridische helderheid en bevordert bemiddeling met als doel om een vechtscheiding te voorkomen.

4 manieren om te scheiden

op welke manier kun je scheiden?

Ieder een eigen echtscheidingsadvocaat

Je kunt ieder een eigen echtscheidingsadvocaat in de arm nemen. Je advocaat behartigt jouw belangen tijdens de gehele procedure en onderhoudt het contact met de echtscheidingsadvocaat van je partner.

Een gemeenschappelijk verzoek

Als jij en je partner nog goed met elkaar kunnen overleggen, is het mogelijk een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in te dienen. 

Mediation en scheidingsbemiddeling

Je kunt er ook voor kiezen om onder begeleiding van een onafhankelijke derde, de scheidingsmediator, proberen er samen uit te komen. Mediation is een geschikte manier om meningsverschillen op te lossen en samen beslissingen te nemen over hetgeen geregeld moet worden. 

Overlegscheiden / collaborative divorce

Deze wijze van geschiloplossing heeft dezelfde voordelen als mediation, zoals het voorkomen van een langslepende en kostbare procedure. Alleen bij een mediation heb je samen met jouw partner dezelfde bemiddelaar. Bij overlegscheiden stel je een team samen, bestaande uit ieder een eigen advocaat, een coach en een financieel professional. 

Welke stappen bij een echtscheiding?

Of je nu kiest voor een gezamenlijk verzoek of een eenzijdige aanvraag, het is goed om te weten hoe een scheidingsprocedure globaal verloopt en welke stappen je kunt nemen om dit proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Stap 1: Juridisch advies: Zodra je hebt besloten om te scheiden, is het verstandig om juridisch advies in te winnen. Raadpleeg een echtscheidingsadvocaat om inzicht te krijgen in de juridische aspecten en de consequenties van de scheiding.

Stap 2: Kies, eventueel samen met je partner, op welke manier je wilt scheiden. 

Stap 3: Verzamel documentatie: Begin met het verzamelen van belangrijke documenten zoals financiële gegevens, eigendomsakten, testamenten en verzekeringspolissen. Deze zullen van pas komen bij het verdelen van eigendommen en financiële regelingen.

Stap 4: Indienen van de scheidingsaanvraag: Jouw echtscheidingsadvocaat dient namens jou een verzoekschrift tot echtscheiding in bij de rechtbank. Dit verzoekschrift kun je gezamenlijk met jouw partner indienen. Of alleen, als jouw partner bijvoorbeeld niet instemt met de scheiding.

Heb je gezamenlijke afspraken gemaakt en vastgelegd in een echtscheidingsconvenant, dan stuur je deze ook mee. 

Hebben jullie kinderen, dan ben je ook verplicht om een ouderschapsplan mee te sturen.  

Stap 5: Uitspraak en afwikkeling: Zodra alle kwesties zijn beslecht en de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken, moet je de juridische documenten volgen om de scheiding officieel te maken. Dit kan onder andere het verdelen van eigendommen, schulden en het informeren van pensioenfondsen omvatten.

Stap 6: Herstarten: Na de scheiding is het tijd om je leven opnieuw op te bouwen. Herzie je financiën, woonsituatie en levensplannen om een nieuwe start te maken.

Onthoud dat elke scheiding uniek is en dat de manier waarop je het proces doorloopt, kan variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden.

Download ons Stappenplan Scheiding

Naast de globale stappen zoals hierboven uitgelegd, weten wij maar al te goed dat een scheiding een ingrijpende en emotionele gebeurtenis in een mensenleven is. Vragen als: hoe vertel ik het mijn partner en mijn kinderen? Wat moet ik allemaal regelen? Waar moet ik beginnen? 

Om een nieuwe start te kunnen maken, is het belangrijk om de relatie op verantwoorde wijze af te sluiten. Zonder goed einde immers geen goed begin. Daarom voor jou een stappenplan om jouw relatie stap voor stap af te sluiten en stappen vooruit te maken. 

Meer informatie
echtpaar scheiding stappenplan

veelgestelde vragen bij een echtscheiding

Heb ik een echtscheidingsadvocaat of mediator nodig?

Het verschil tussen een echtscheidingsadvocaat en een mediator ligt in hun rol. Een advocaat vertegenwoordigt jou juridisch en beschermt je belangen in de rechtbank, terwijl een mediator als onpartijdige bemiddelaar probeert om tot wederzijdse overeenstemming te komen zonder juridische procedures. Beide expertises hebben we bij RWV Advocaten in huis.

Meer informatie over mediation →

Hoeveel kost een echtscheidingsadvocaat?

Een simpel antwoord op de vraag ‘wat kost een scheiding?’ kunnen we helaas niet geven. Gemiddeld kost een scheiding tussen de € 2.000,00-€ 4.000,00, echter de kosten van een scheiding zijn afhankelijk van diverse factoren.

Een van belangrijkste factoren is hoe jij en je partner erin staan. Staan jullie lijnrecht tegenover elkaar of kunnen jullie nog samen door een deur? In het laatste geval kunnen jullie kiezen voor scheidingsmediation en deel je meestal de kosten. Kies je allebei voor een eigen echtscheidingsadvocaat, dan betaal je ook ieder de kosten voor die advocaat.

Een andere belangrijke factor is hoe ingewikkeld de scheiding is. Denk bijvoorbeeld aan het moeten afwikkelen van allerlei financiële zaken, zoals een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, het pensioen of een eigen onderneming.

Hoe regel je de alimentatie bij een scheiding met kinderen?

Tijdens een scheiding is het vaststellen van alimentatie een van de meest cruciale financiële aspecten die moeten worden aangepakt. Alimentatie omvat zowel kinderalimentatie als partneralimentatie. Deze regelingen spelen een belangrijke rol in het waarborgen van de financiële stabiliteit en het welzijn van alle betrokkenen. 

  • Kinderalimentatie: Kinderen zijn vaak de meest kwetsbare partij in een echtscheidingssituatie. Kinderalimentatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat de basisbehoeften van de kinderen worden vervuld, zoals voedsel, onderdak, kleding, onderwijs en medische zorg. Het bedrag van kinderalimentatie wordt meestal vastgesteld op basis van de financiële situatie van beide ouders en de behoeften van de kinderen. Het is van groot belang dat deze regeling eerlijk en passend is, zodat de kinderen zo min mogelijk negatieve gevolgen ondervinden van de scheiding.
  • Partneralimentatie: Partneralimentatie is bedoeld om de financiële stabiliteit van beide ex-partners te waarborgen na de scheiding, vooral als er een aanzienlijk verschil in inkomsten is tussen de twee. Dit kan het geval zijn wanneer één partner de zorg voor de kinderen op zich neemt en daardoor beperkter is in het verdienen van een inkomen. Het vaststellen van eerlijke en passende partneralimentatie is essentieel om ervoor te zorgen dat beide ex-partners de nodige financiële middelen hebben om hun leven voort te zetten zonder in financiële problemen te raken.

Wat is het belang van een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een juridisch document dat alle afspraken en regelingen tussen jou en je ex-partner formaliseert tijdens een echtscheiding. Het omvat belangrijke aspecten zoals de verdeling van eigendommen, schulden, alimentatie, ouderlijke verantwoordelijkheden en andere relevante zaken. Dit document schept duidelijkheid en voorkomt toekomstige geschillen. Het biedt jou en je ex-partner de mogelijkheid om zelfstandig overeenstemming te bereiken en de scheiding te regelen op een manier die het beste bij jullie situatie past.

Hoewel het opstellen van een echtscheidingsconvenant niet verplicht is, wordt het ten zeerste aanbevolen omdat het de juridische en financiële aspecten van de scheiding structureert en bevestigt. Het geeft jou en je ex-partner de zekerheid dat de overeengekomen afspraken worden nageleefd en dat er geen onverwachte verrassingen ontstaan na de scheiding.

Het opstellen van een echtscheidingsconvenant kan in veel gevallen worden begeleid door een ervaren echtscheidingsadvocaat. Hoewel dit niet verplicht is, kan juridische expertise van waarde zijn om ervoor te zorgen dat alle wettelijke en financiële aspecten correct worden behandeld.

Wanneer heb je recht op gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging?

Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de echtscheidingsadvocaat. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.

RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een echtscheidingsadvocaat die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.

review advocaat

wat klanten over ons zeggen

Ik had een advocaat nodig om een uitzichtloze situatie op te lossen. Ex partner ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid t.b.v. hypotheek. Het is toch gelukt door vakkennis, kundigheid, goed overleg, empatisch vermogen en doortastendheid en snelheid van Charlotte Houben. Als zeer prettig ervaren en met een moeilijke zaak geholpen waar andere geen uitweg in zagen. Heeft u een lastige zaak, dan zou ik haar zeker aanbevelen.

Bas

particulier

Mijn ervaring met advocate Ciska Elsinga en RWV was uitstekend! Ik wil graag mijn oprechte dankbaarheid uiten voor de uitstekende juridische bijstand die u mij hebt geboden bij mijn recente zaak. Uw professionaliteit, toewijding en expertise hebben echt het verschil gemaakt. Dankzij uw begeleiding voelde ik me altijd goed geïnformeerd en ondersteund, wat me enorm geruststelde tijdens deze uitdagende periode. Uw vastberadenheid en inzet hebben geleid tot een positieve uitkomst waar ik ontzettend dankbaar voor ben. 

Anoniem

particulier

In een scheiding spelen veel emoties en onzekerheden mee. Het is een wirwar van mogelijkheden en regels. Ik heb in Ciska Elsinga een rustpunt gevonden. Haar benadering is empathisch en zeer professioneel en heb daardoor veel helderheid en rust kunnen creëren. De scheiding heeft hierdoor de juiste toon gekregen. Hartelijk dank Ciska.

Anoniem

particulier

Ciska Elsinga heeft mij ondersteund bij een mediationtraject t.a.v. een echtscheiding. Zeer positieve ervaringen heb ik met haar. Een prettige samenwerking waarin Ciska juridisch doortastend is met oog voor de menselijke kant en verhoudingen. Met snelle en adequate dienstverlening is ze een echte steun in de rug! 

Anoniem

particulier

Ik ben bij RWV advocaten door Charlotte Houben goed geholpen met het regelen van mijn echtscheiding met begrip en steun naar mij toe. Communicatie was duidelijk en afspraken werden nagekomen. 

Maryna van der Spoel

Particulier

Ondanks de nare tijd heeft Ciska Elsinga mij prettig bijgestaan bij het realiseren van mijn echtscheiding. Vanwege een aantal omstandigheden was mijn scheiding ingewikkelder, onder andere vanwege een internationaal aspect. Daarom was ik op zoek naar een familierechten advocaat met genoeg ervaring. Ciska kwam vakbekwaam over en heeft mij eerlijk advies gegeven. De gesprekken die ik met haar had waren prettig. Ze dacht met mij mee over de best passende oplossingen. 

Anoniem

particulier

Na 9 maanden heb ik mijn zaak, omtrent einde samenleving en verdeling van gezamenlijke bezittingen, naar tevredenheid weten af te ronden. Ik ben op een prettige manier bijgestaan door advocaat Ciska Elsinga. Ciska is professioneel, begripvol, luistert naar je verhaal en helpt bij het nemen van juiste beslissingen. Het was niet altijd even makkelijk maar Ciska wist mij altijd gemotiveerd te houden dankzij haar standvastigheid. Ook de contactmoment met de secretaresses verliepen erg vlot en heb ik altijd als prettig ervaren. Nogmaals bedankt voor alles!

Anoniem

particulier

Echtscheiding en vermogen: huwelijkse voorwaarden vs in gemeenschap van goederen

Bij een echtscheiding met (aanzienlijk) vermogen of een onderneming is het van essentieel belang om rekening te houden met het huwelijksregime dat van toepassing is. Huwelijkse voorwaarden en gemeenschap van goederen zijn twee gangbare regelingen.

Huwelijkse voorwaarden

Als je vooraf huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld, heb je daarmee geregeld hoe jullie vermogen en bezittingen worden verdeeld. Dit betekent dat jij en je ex-partner zelf de voorwaarden van jullie financiële regelingen hebben bepaald en dat deze voorwaarden na de scheiding worden toegepast.

In gemeenschap van goederen

In gemeenschap van goederen betekent daarentegen dat al het vermogen, activa en schulden die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, gelijkelijk worden verdeeld. Dit kan een complexe en gedetailleerde vermogensscheiding tot gevolg hebben, waarbij het raadzaam is om een ervaren echtscheidingsadvocaat te raadplegen om ervoor te zorgen dat de verdeling eerlijk en wettelijk conform verloopt.

In beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 2018 trouwen mensen in Nederland automatisch in de beperkte gemeenschap van goederen. Tenzij huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. In de beperkte gemeenschap van goederen valt alleen het vermogen dat je vanaf de huwelijksdatum opbouwt. En het vermogen dat je voorafgaand aan het huwelijk al gezamenlijk had. Het vermogen dat eenieder van jullie afzonderlijk al had voor het aangaan van het huwelijk, blijft buiten de beperkte gemeenschap van goederen.

 

Onze echtscheidingsadvocaten in leiden en omgeving

RWV Advocaten heeft veel ervaring met echtscheidingszaken. Onze toegewijde echtscheidingsadvocaten begrijpen de complexiteit van echtscheidingen en zijn er om je te begeleiden door deze uitdagende periode. We zijn jouw betrouwbare partners om je belangen te beschermen en een optimale oplossing te bereiken. Woon je in Leiden of omgeving? Schakel ons in voor professionele juridische ondersteuning tijdens jouw echtscheiding.

Maak nu een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek in Leiden

Als je met een van onze echtscheidingsadvocaten wilt overleggen over de verschillende trajecten of als je meer informatie wenst over het verloop of de kosten van een echtscheidingsprocedure, dan ben je van harte welkom om kennis te komen maken. Je kunt samen komen (om bijvoorbeeld de mogelijkheden van mediation te onderzoeken) of alleen, als jullie beiden een eigen advocaat in de arm nemen.  

Je kunt je telefonisch 071-7502200 aanmelden of gebruikmaken van het formulier. Het gesprek duurt maximaal 30 minuten en wij gebruiken deze tijd om je te informeren over het echtscheidingstraject