Hoe je weer kan leiden in plaats van lijden

Ondernemen is topsport. Het vereist doorlopende fysieke, mentale en emotionele inspanning. En vooral: alertheid. Dan is het wel zo fijn als je een goede relatie hebt of een mooi gezin. Waardoor je weer nieuwe energie kunt opdoen om succesvol zaken te doen, zeker als je partner alles thuis regelt of ook meewerkt in de zaak. Maar wat nou, als je thuiskomt en je een briefje op de keukentafel vindt, het huis bijna leeg is en jouw partner en de kinderen zijn vertrokken? Of als jij hopeloos verliefd bent op een ander en je daarom weg wil? Wat moet je doen? Waar moet je beginnen?

De Sectie Familierecht van RWV Advocaten uit Leiden bestaat uit maar liefst vijf professionals met ondersteuners die precies de weg weten als zaken en privé voor de ondernemer of zijn of haar partner op een vervelende manier door elkaar gaan lopen. Daarmee is RWV in Leiden en in de Duin- en Bollenstreek de grootste.

Die advocaten en mediators helpen zakenmensen en hun partners die in een vaak diepe en donkere put zijn gevallen om een ladder te vinden waarmee ze omhoog naar het licht kunnen klimmen. 

Sectie Familierecht van RWV Advocaten

De Sectie Familierecht van RWV (vlnr): Ciska Elsinga, Birgitte Schelvis-Neuteboom, Anne-Mar Bootsma, Bob Heeren en Charlotte Houben

Specialistisch

Sectiehoofd en vennoot Bob Heeren: “Er zijn overal ‘raadgevers’. Mensen die het allemaal al eens hebben meegemaakt, of die schrijnende voorbeelden van anderen kennen. Die je goedbedoelde adviezen geven, die alleen voor jou niet kloppen. Daarom heb je een advocaat nodig die jouw taal spreekt en die hoofd en hart kan verbinden. Die weet hoe je moet onderhandelen. Ondernemers kunnen dat ook zelf wel, maar niet als hun hart is geraakt en hun hoofd op hol is geslagen.”

Ciska Elsinga, advocaat en partner vult aan: “Bob werkt al sinds 1986 met en voor ondernemers en kent daardoor de ins en outs van hun ondernemingen. Dat maakt het gesprek, als het tot een scheiding komt, een stuk eenvoudiger.

Daarbij hebben we alle specialistische kennis in huis om een scheiding of erfenis goed te regelen.

We werken hierbij regelmatig samen met onze gespecialiseerde collega advocaten van de andere secties (arbeidsrecht, ondernemingsrecht, vastgoed).

Denk hierbij aan advies over de perikelen rond de uittredende vennoot/echtgenoot, het ontslag van een echtgenoot uit de onderneming of de complicaties rond de toedeling of verkoop van de echtelijke woning of vakantiewoning in het buitenland. De lijnen zijn kort en we kunnen goed schakelen, zowel intern als extern.”  

Praktisch 

Advocaat Charlotte Houben: “Dat is absoluut een pluspunt van RWV. Het leuke is dat iedereen ‘alles kan’ maar dat we onze eigen voorkeuren hebben. Ciska is een kei in mediation en de overlegscheiding, zij helpt mensen de zaak in goed overleg te regelen en de angel eruit te halen. Ze houdt ook, net als ik, van complexe en ingewikkelde zaken met ondernemingen en huwelijkse voorwaarden en kan dit eenvoudig verwoorden zodat iedereen begrijpt waar het over gaat. Dat komt ook van pas als er gestreden moet worden. Ik hou ook van dat gevecht, van praktische oplossingen. Van recht op je doel afgaan. Zo heb ik net in de rechtszaal voor elkaar gekregen dat de waarde van een onderneming opnieuw wordt bekeken, wat voor mijn klant heel gunstig is. Een collega van de Sectie Ondernemingsrecht heeft me daarvoor onmisbare input gegeven.”

Oude vetes

“Ik wil het even over erven hebben”. Advocaat en specialist erfrecht Birgitte Schelvis-Neuteboom leerde als basketbalster in de top om steeds voor het hoogste te gaan en dat doet ze ook in haar werk. Ze is specialist in nalatenschappen. “Als iemand overlijdt is dat ook een vorm van scheiden en vaak is die situatie nog meer complex. Oude vetes die opkomen, familieleden en aanhang die over elkaar heen vallen. Zeker met ondernemers en een bedrijf is zo’n erfenis dan een uitdagende puzzel. Ik vind het heerlijk om die te leggen. Daarnaast ga ik helemaal voor mensen die problemen hebben met ouderschapsplannen.”

Anne-Mar Bootsma: “Je kunt mij als advocaat bij wijze van spreken wakker maken als ik alimentatie moet berekenen. Bij ondernemers die directeur en grootaandeelhouder zijn is dat geen ABC’tje maar dat vind ik juist uitdagend. Verder werk ik er samen met Birgitte aan om de steeds groeiende vraag naar hulp bij erfrecht te beantwoorden en weet ik hoe het zit als ondernemers en hun partners met andere nationaliteiten dan de Nederlandse gaan scheiden, of als er in het buitenland wat moet gebeuren. Dan heb ik snelle contacten met goede collega’s in die landen.”

Regie

Ciska Elsinga: “Er komt nogal wat kijken bij een scheiding. Bovendien doe je dat emotioneel en mentaal niet zomaar. Dus moet je als ondernemer op de beste ondersteuning kunnen vertrouwen. Bij RWV werken we intensief en transparant samen met een enorm netwerk aan accountants, notarissen, fiscalisten, hypotheekadviseurs en specialisten op het gebied van pensioenen, verzekeringen en financial planning. En dan vergeet ik er vast nog wel een paar. Belangrijk is dat wij daarbij de regie houden zodat al die deskundigen niet langs elkaar heen praten.” 

Bob Heeren: “Ik kan met recht zeggen dat RWV een deskundige, authentieke, betrokken, optimistische en bevlogen familie is. En dat al onze cliënten deel uitmaken van die familie. Zodat ze, ook al hebben ze het idee dat het buiten nog donker is, in zichzelf het goede gevoel van thuis zijn weer kunnen ervaren.”

Familierechtsectie van RWV Advocaten Leiden
Lees het artikel in LEVEN!