Grenzeloos verliefd, maar dan….
De laatste jaren ontstaan er steeds meer internationale relaties. Niet alleen door vakantieliefdes, maar ook doordat mensen veel meer internationaal georiënteerd zijn. Denk aan expats, studeren in het buitenland, werken voor een bedrijf met buitenlandse vestigingen, noem het maar op. De kans dat u dan een echtgenoot/partner met een andere nationaliteit ontmoet is groot. Maar wat nou als de relatie niet goed gaat? Welke regels gelden er dan? En wat als u samen kinderen heeft en u of uw partner terug wil naar het land van herkomst?
Deze vragen vind ik lastig te beantwoorden. Toch doe ik een poging u enig idee te geven van de regels, en vooral van de complexiteit ervan. Beide zaken die ik hieronder bespreek zijn gebaseerd op werkelijke rechtszaken, maar de namen zijn gefingeerd en ik heb ook de feiten wat aangepast ten behoeve van de privacy van de betrokkenen.
Carlos en Rita en de kwestie over het ouderlijk gezag
Carlos met de Spaanse en Rita met de Nederlandse nationaliteit zijn in Nederland gaan samenwonen en hebben in die periode samen twee kinderen gekregen. Carlos heeft de kinderen wel erkend, maar het stel is vergeten te regelen dat Carlos ook het ouderlijk gezag heeft over de kinderen. Naar Nederlands recht moeten ouders dat apart via de rechtbank regelen als zij niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben als het kind geboren wordt. Ouderlijk gezag houdt in dat beide ouders evenveel zeggenschap hebben over de kinderen, dus (voor de casus van belang) dat beide ouders onder andere moeten instemmen met de gewone verblijfplaats van de kinderen.
(Let op: voor een kind dat voor het huwelijk of het geregistreerd partnerschap wordt geboren en niet is erkend, ontstaat niet van rechtswege het gezag als de ouders alsnog een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaan!)
Terug naar Carlos en Rita. Op enig moment besluiten Carlos en Rita naar Spanje te verhuizen. Carlos raakt in Nederland namelijk zijn baan kwijt en kan in Spanje bij een oom van hem aan het werk. Als Carlos en Rita twee jaar in Spanje wonen, krijgen ze problemen. Carlos heeft zich in Spanje ontpopt als een potentaat en Rita wil met de kinderen terug naar Nederland. Stiekem stapt ze, als Carlos aan het werk is, op het vliegtuig en trekt bij haar moeder in Nederland in. Carlos begint direct een kinderontvoeringszaak. Hij vindt dat de kinderen terug moeten.
De Nederlandse rechter geeft hem gelijk. Want ook al had Carlos in Nederland geen ouderlijk gezag over de kinderen, dat gezag is ontstaan naar Spaans recht toen de ouders in Spanje gingen samenwonen met de kinderen die uit hun relatie geboren waren. En dus mocht Rita niet zonder toestemming naar Nederland terug.
Henk en Rosa en het Maltese scheidingsrecht
Dan de zaak van de Nederlandse Henk en de Maltese Rosa. Henk doet al een aantal jaar zaken op Malta als hij de Maltese Rosa leert kennen. Hij besluit op Malta te gaan wonen en hij trouwt aldaar met Rosa. Het is echte liefde. Tot vijf jaar later de klad in het huwelijk komt, omdat Henk altijd weg is, Rosa verliefd wordt op de tennisleraar en Henk mede om die reden niet meer met Rosa getrouwd wil blijven. En dan merkt hij dat trouwen op Malta heel romantisch is, maar dat scheiden een lastig verhaal is. Althans, dat was zo, want vanaf 1 oktober 2011 kunnen door een wetswijziging, die is doorgevoerd na een volksreferendum, ook de Maltezen officieel van hun eega af als het huwelijk niet bevalt.
Wilt u deskundig advies over uw situatie?
Dit zijn maar twee voorbeelden van complicaties die u kunt tegenkomen als u een internationale relatie heeft of wilt aangaan. Heeft u vragen of wilt u een deskundig advies, neem dan contact op met mij of een van de andere familierechtspecialisten.
Oorspronkelijke auteur: Myrna van Wijk (sinds 1 januari 2017 niet meer werkzaam bij RWV Advocaten)