Mediation bij scheiding: "Nee, ik wil niet meer"
Het eerste gesprek. Als neutrale en onpartijdige scheidingsmediator zit ik tegenover twee mensen die willen scheiden. Hun spanning is voelbaar.
“Ik heb gehoord waar jullie voor komen, het gaat om jullie relatie?”, begin ik voorzichtig.
Een van hen knikt en mompelt iets over echtscheiding. Er komen tranen. Verdriet of boosheid, het komt vaak los.
Als gespreksleider met kennis van familierecht ben ik er om ze door de juridische en financiële klippen van hun scheiding heen te helpen. Om zaken als huis, kinderen, alimentatie, boedel, huwelijkse voorwaarden, pensioen en vaak nog meer te regelen.
Maar daar heb ik het nog niet over.
De waarde van de scheidingsmelding
Eerst is er iets anders nodig: de scheidingsmelding. De een die hardop tegen de ander zegt niet meer verder te willen.
Het lijkt eenvoudig, maar dat is het in de praktijk vaak niet. Zeker niet als je (meestal voor het eerst) in het kantoor van een advocaat zit die ook scheidingsmediator is.
“Wie wil er scheiden?” vraag ik. “Ik”, zegt de een. “Ik niet”, zegt de ander. Het is een opmaat voor die belangrijke scheidingsmelding.
“Kun jij aan de ander vertellen wat je met jullie relatie wil?”, vraag ik. Ik vermijd het woord ‘scheiding’ of ‘uit elkaar gaan’. Het is belangrijk dat degene die wil scheiden dit zelf inbrengt.
“Ik wil niet meer verder met jou. Ik wil van je scheiden”, zegt de een.
Natuurlijk komen daar emoties bij kijken. Boosheid, verdriet, zwijgen, ontkenning, onderhandeling, ze komen allemaal wel een keertje langs. Zeker als deze woorden in de loop van het gesprek herhaald worden, in antwoord op een vraag van mij.
De scheidingsmelding heeft een functie
Een scheidingsmelding zet iets in beweging. Met name bij partners die nog niet zover zijn. Die nog hoop koesteren. Als ze horen dat de ander echt niet meer wil, ontstaat vroeg of laat het besef dat het beter is om de relatie te beëindigen. Pas als beide partijen die richting op willen, kan het inhoudelijke gesprek over juridische en financiële onderwerpen echt beginnen.
Waar het mij in het eerste gesprek vooral om gaat is duidelijkheid over de relatie en in de meeste gevallen over het einde daarvan. Die eerste hobbel nemen is een noodzakelijk begin.
En vaak is dat ook in mediation bij scheiding het halve werk.
Maak gratis kennis met een scheidingsmediator
De scheidingsmediators van RWV Advocaten zijn deskundig en ervaren in de juridische én psychologische zaken die bij een scheiding spelen. Ze hebben aandacht voor de partners en voor de kinderen.
Wil je onderzoeken of mediation voor jullie scheiding werkt? Dan ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. Een prettige manier om meer informatie te krijgen over het mediationtraject en wat daarvoor nodig is.
Een afspraak maken kan telefonisch (071-7502205) of via onderstaand formulier.
Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging
Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de scheidingsmediator. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.
RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een scheidingsmediator die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.