Het moet zo halverwege de jaren negentig zijn geweest. Er was iets nieuws en als advocaat was ik daar zeer geïnteresseerd in. Mediation.

In de beginjaren lachte de rechter me bij wijze van spreken uit als ik de mogelijkheid van mediation opperde in een hopeloze rechtszaak. Het was ook even wennen in mijn vakgebied. Als advocaat ga je voor het belang van je cliënt en doe je er alles aan om daar zoveel mogelijk uit te halen. Als mediator heb je oog, oor en gevoel voor beide partijen. 

Mediation in echtscheiding

Inmiddels zien mensen wel dat je in mediation relatief snel goede en vooral duurzame afspraken kunt maken. Over zaken als het huis, alimentatie, gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden en de kinderen.

Over het algemeen kost dat minder geld en stress. En is de kans kleiner dat je in de toekomst problemen krijgt over wat er is afgesproken.

Als mediator neem ik de emoties en gedachten van alle partijen serieus. Ervoor zorgdragend dat jij en je ex-partner elkaar in ieder geval verstaan. Want gehoord en gezien worden door de ander - en dat is niet hetzelfde als het met de ander eens zijn - heeft een enorm positief effect.

Een andere keer sta ik als advocaat een cliënt bij die heeft gekozen voor mediation. Dan kijk, coach en begeleid ik mee zodat mijn cliënt ook zeker weet dat de goede regeling op papier komt te staan.

Mediation is niet altijd mogelijk

Soms moet je niet aan mediation beginnen of ermee doorgaan. Als er te veel en te heftige emoties zijn bijvoorbeeld. Dan kun je beter de rechter om hulp vragen. Dat geeft partijen vaak het idee dat ze hun gelijk gaan halen. Of op zijn minst emotionele revanche.

Meestal gaat dit vergezeld van de aanname dat mediation ‘pappen en nathouden en toegeven’ is. Die aanname klopt niet, maar dat is meestal zo met aannames. En als het gevoel regeert, kan het verstand daar niet overheen.

Mediation, vechtscheiding of een combinatie

Er zijn trouwens ook mensen die koste wat kost in mediation willen blijven ‘omdat ze geen vechtscheiding willen’. Ook dat is een aanname.

Een rechtszaak duurt lang. Gemiddeld meer dan een jaar en daarna kan je nog in hoger beroep. Tijdens zo’n procedure gebeurt soms iets bijzonders. Dan zie ik emoties wegebben doordat de factor tijd z’n werk doet. Of worden partijen het langzamerhand zat om steeds maar met hun zaak bezig te moeten zijn. 

Hierdoor staan ze meer open voor andere mogelijkheden. Zoals mediation.

Mediation kan ook als je al bij de rechter bent

Ik maak het ook wel eens mee dat zaken die muurvast zitten opeens in een stroomversnelling komen. Omdat partijen - vaak met een zetje van de rechter - alsnog naar een mediator gaan.

De mediator is dan de verandering van spijs die doet eten. Weliswaar vinden partijen elkaar doorgaans nog steeds niet echt aardig, maar willen ze wel eindelijk een oplossing.

Een goede mediator filtert uit de gesprekken met partijen wat wérkelijk voor hen van belang is. Waardoor opties voor een evenwichtige oplossing op tafel komen. 

En als de ex-partners over en weer willen uitruilen wat voor hen belangrijk is, ligt de deal zo op tafel.

Mediation op het juiste moment

De conclusie is duidelijk. Mediation is altijd mogelijk. Het is daar nooit te laat voor. 

Jij en jouw adviseurs kunnen altijd blijven kijken, luisteren en voelen of de tijd voor mediation is aangebroken. Ook als je al bij de rechter bent.

Zelfs als je denkt dat je in een vechtscheiding bent beland.