MENU

Uitspraken over renteswaps op een rij (juli 2018-april 2019)
22-05-2019


Er wordt nog altijd veel geprocedeerd over rentederivaten, waaronder renteswaps. Wij volgen deze procedures op de voet en hebben de uitspraken in de periode van juli 2018 tot en met april 2019 voor u op een rij gezet en kort samengevat. We geven daarbij in het overzicht aan welke uitspraken voor de klant positief of negatief hebben uitgepakt.

Rechtsvragen aan de Hoge Raad

Sinds de Rechtbank Amsterdam medio 2018 prejudiciële vragen heeft gesteld, heeft de Hoge Raad nu eindelijk van zich laten horen. Prejudiciële vragen zijn rechtsvragen van een rechter aan een hoger gerecht met betrekking tot de uitleg van een rechtsregel.

In twee ‘pre-jus’-zaken werden gelijkluidende vragen aan de Hoge Raad gesteld. Maar omdat in een van die twee zaken een schikking werd bereikt, heeft de Hoge Raad de onderliggende vragen niet beantwoord.

Echter, de vragen in de nog lopende drie ‘pre-jus’-zaken zal de Hoge Raad vermoedelijk wel beantwoorden. Het is dus helaas nog steeds wachten op duidelijkheid over het veelgehoorde beroep op dwaling, waarover rechters nog altijd verdeeld zijn. Alle swapprocedures waarin dwaling aan de orde is, worden dan ook voorlopig aangehouden. 

Eerdere samenvattingen van uitspraken over renteswaps

Vragen over uw rentederivaat? Leg ze voor aan ons SWAP-team

Wilt u advies over de aangeboden vergoeding conform het UHK-traject? Of wilt u weten of er bij de rechter misschien meer te halen valt? U kunt met al uw vragen terecht bij het SWAP-team van RWV: Matthy van Paridon, Harjo Bakker en Marco Anink. Dit team is gespecialiseerd in rentederivaten, waaronder renteswaps. Het SWAP-team adviseert, procedeert en publiceert regelmatig over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt het SWAP-team diverse klanten bij het UHK-traject en onderhandelen wij met de bank, bijvoorbeeld in het kader van herfinancieringen.  

Bekijk de 12 webinars over rentederivaten

Wilt u meer weten over rentederivaten? We hebben 12 korte webinars opgenomen over rentederivaten, renteswaps en welke risico’s er zijn. Zo kunt u zelf bepalen welk webinar u wilt zien. 

 1. Rentederivaten: wat komt er aan de orde?
 2. Wat is een renteswap en wat zijn de haken en ogen daaraan?
 3. Risico 1: opslagverhogingen op de lening 
 4. Risico 2: gevolgen van de negatieve waarde van uw rentederivaat
 5. Risico 3: verborgen provisie
 6. Risico 4: mismatches en overhedges
 7. Risico 5: renteverwachtingen en rentevisies
 8. Risico 6: de extra kredietfaciliteit en de Margin Call
 9. Complexe, ‘gestructureerde’ derivaten 
 10. Komt u in aanmerking voor de compensatieregeling van het UHK?
 11. Moet u een voorschot accepteren? En is uw vergoeding wel juist berekend?
 12. Verjaring en klachtplicht
© 2022 RWV