Heeft u een bestaande NHG hypotheek? Per 1 januari 2014 worden de leennormen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verruimd. En dat is goed nieuws!

Aangescherpte normen voor NHG hypotheek zorgen voor problemen in geval van een scheiding

Als u in een geval van een scheiding de woning wilt overnemen, zult u uw ex-partner moeten uitkopen. De normen voor het verkijgen van een hypothecaire geldlening, om uw ex-partner uit te kopen, zijn de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt.

De aangescherpte normen voor de NHG hypotheek geven ook problemen op het moment dat u uw partner niet hoeft uit te kopen, maar u de volledige hypotheeklast gaat dragen. Als u niet voldoet aan de inkomenseis van NHG normen om de bestaande hypotheek volledig alleen te dragen, dient u de woning alsnog te verkopen.

Niet gebaat bij strenge normen NHG hypotheek

Bovenstaande scenario’s komen steeds vaker voor, als gevolg van de strengere normen. Die strengere normen hebben tot doel de consument te beschermen. Maar bent u erbij gebaat dat uw woning moet worden verkocht terwijl u of uw ex-partner bereid is de woning over te nemen?

Normen bestaande NHG hypotheken versoepeld

Overleg tussen de Autoriteit Financiële Markten (AFM), vertegenwoordigers van hypotheekaanbieders en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (de uitvoerder van de NHG) heeft erin geresulteerd dat de normen voor bestaande hypotheken worden versoepeld waardoor er voor u als huiseigenaar meer ruimte is de woning te kunnen behouden, in het geval van bijvoorbeeld een scheiding.

Meer informatie?

Neem gerust contact op met een van de familierechtspecialisten (071-750 22 05).