Op 9 september was het de Dag van de Scheiding. Dat betekende dat advocaten hun deuren openden voor iedereen die wilde scheiden. Of die iets over scheiden wilde weten.

Nou is een scheiding een gevoelig onderwerp. En om dan ook nog “zomaar” een advocatenkantoor binnen te lopen: wij kunnen ons voorstellen dat dit voor sommigen een stap te ver was.

Toch is het onze ervaring dat met name de onbekendheid metwat er bij een scheiding allemaal komt kijken de meeste stress teweeg brengt. Daarom hier een handig vragenlijstje. Met een beetje uitleg. Voor als het er toch op aan gaat komen.

  1. Hoe bent u getrouwd? Als u niet naar de notaris bent geweest is er een gemeenschap van goederen. Dat betekent dat u alles, bezittingen en schulden, door de helft moet delen. Wat bezit u eigenlijk? Hoeveel schulden heeft u?
  2. Wat staat er in uw huwelijkse voorwaarden? Deze zijn gemaakt door de notaris. Daarin wordt geregeld van wie de bezittingen en de schulden zijn. En ook hoe het zit met de verdeling van inkomsten en uitgaven.
  3. Verdient u meer of minder dan uw partner? Kan uw partner meer gaan werken en dus meer gaan verdienen? Heeft u alimentatie voor u zelf nodig? Of moet u die juist betalen?
  4. Heeft u kinderen? Ga na hoeveel hun verzorging en opvoeding kost en wie wat daarvoor moet betalen. Regel de zorg en de omgang en de manier waarop u elkaar over de kinderen op de hoogte houdt. Ga na welke bedragen u aan kinderbijslag en bijdragen van de belastingdienst kunt krijgen.
  5. Heeft u een koophuis? Wat is het waard? Welke schuld zit er op? Kan de een de ander uitkopen?
  6. Heeft u tijdens huwelijk het pensioen opgebouwd? En uw partner?

Een scheiding wordt bij de rechtbank aangevraagd door een advocaat. Die kan u helpen om een overeenkomst te maken waarin al deze vragen worden beantwoord. Of om dat voor u door de rechter te laten doen.

In emotionele tijden helpt een gespecialiseerde advocaat van ons kantoor u op het juiste zakelijke pad te blijven. Want ook scheiden is ons vak bij RWV Advocaten.

Waar het dus elke werkdag een Dag van de Scheiding is.

Bron: weekbladen Duin- & Bollenstreek Uitgeverij Verhagen