De drukke decembermaand is aangebroken. De kerstboom is in huis en u maakt plannen voor het kerstdiner. Het einde van alweer een kalenderjaar nadert. Terwijl we toeleven naar 2017, maken we ook gelijk de balans van het afgelopen jaar op. Gaat u verrekenen met een oliebol in de ene en een glas champagne in de andere hand?

Als u voor of tijdens uw huwelijk bij de notaris bent geweest gelden er huwelijkse voorwaarden. Uitgangspunt daarbij is vaak dat er geen gemeenschap van goederen tussen de echtgenoten bestaat. Meestal staat in die huwelijkse voorwaarden wel een verrekenbeding.

Dit houdt vaak in dat u overeen bent gekomen elk jaar alles wat u samen aan inkomen heeft overgehouden met elkaar te verrekenen. Meestal: fiftyfifty. Dat klinkt simpel, maar in de praktijk gebeurt het niet. Wie gelukkig is in de liefde of andere zorgen heeft, denkt niet aan verrekenen. Verder is verrekenen niet altijd eenvoudig. De begrippen inkomen en kosten van de huishouding kunt u op meerdere manieren uitleggen.

De meeste mensen geven daarom de voorkeur aan oliebollen en champagne. Alleen: als die niet meer lekker smaken en het op een scheiding aankomt, kunnen de druiven zuur zijn.

In de wet staat dat wie niet heeft verrekend, geacht wordt alles samen te hebben opgebouwd. Dat betekent dat al uw spaargeld en ander vermogen, of het nou om de waarde van auto’s, huizen, geld, inboedel of aandelen gaat, moet worden verrekend.

De uitzonderingen zijn minimaal. Bijvoorbeeld als bij een schenking of een erfenis is bepaald dat u niet hoeft te verrekenen. Of als u een vermogen bij het aangaan van de huwelijkse voorwaarden hebt aangebracht en dit uit de akte van de notaris blijkt. Of als uit de huwelijkse voorwaarden volgt dat bepaalde inkomsten van een ondernemer of winst uit onderneming buiten de verrekening blijven.

Al is het wat dit jaar betreft bijna vijf voor twaalf: het is nooit te laat om stil te staan bij uw huwelijkse voorwaarden. En bij uw financiële administratie. De kerstboom als reminder voor een APK check van uw huwelijkse voorwaarden. Dat kan u als particulier en zeker als ondernemer veel geld schelen of juist opleveren.

Loop eens bij ons langs, omdat we weten wat er kan gebeuren als het mis gaat. En we u dus ook kunnen adviseren om die ellende te voorkomen. Zodat u echt lang en gelukkig zult leven. Al dan niet met uw partner.

Wij wensen u alle goeds toe voor 2017, met name ook in juridisch opzicht.

Bron: weekbladen Duin- & Bollenstreek Uitgeverij Verhagen