Als een dierbare overlijdt, is dat uiteraard ontzettend verdrietig. Tegelijkertijd word je als nabestaande (misschien ongewild) met het erfrecht geconfronteerd. Dan is het goed als je je op voorhand bewust bent van een aantal kwesties die bij de afwikkeling van de nalatenschap een rol kunnen spelen. 

Of misschien ben je momenteel betrokken bij de afwikkeling van een nalatenschap en heb je tal van vragen, zoals:

 • Wil je een beroep doen op jouw legitieme portie, maar weet je niet hoe?
 • Ben je onterfd en weet je niet wat jouw rechten zijn?
 • Ben je executeur en weet je niet precies wat jouw taken zijn?
 • Weet je niet of je een nalatenschap beneficiair of zuiver moet aanvaarden?
 • Ben je erfgenaam en weet je niet wat jouw rechten en plichten zijn?
 • Ben je vereffenaar en weet je even niet hoe je verder moet?

Op 19 maart 2024 vindt voor de derde keer de Dag van het Erfrecht plaats die gezamenlijk wordt georganiseerd door een samenwerkingsverband van de EPN (Vereniging van Estate Planners in het Notariaat), de VEAN (Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland) en de Vfas (Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators). Het verdriet om het verlies van een naaste wordt soms overschaduwd door problemen bij de afwikkeling van de erfenis, wat er zelfs toe kan leiden dat familieverhoudingen worden verstoord en ernstige conflicten ontstaan. 

Laat je deze dag gratis en vrijblijvend informeren over het erfrecht door de erfrechtadvocaten en mediators van RWV Advocaten.

Gratis advies over erfrecht

Je kunt bij ons online een afspraak inplannen of je kunt telefonisch contact opnemen met een van onze erfrecht advocaten voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bereiken op 071-750 22 00.

Mocht je dinsdag 19 maart niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, dan kun je altijd op een andere dag een afspraak maken voor het gratis advies. Bel hiertoe naar 071-750 22 00 en vermeld dat het gaat om een gratis advies in verband met de Dag van het Erfrecht.  

Maak nu gratis een afspraak
wie heb je nodig?

advocaat of notaris?

Het blijkt niet altijd even duidelijk met welke vragen je bij wie terecht kunt. Bij een advocaat of een notaris. 

Een notaris biedt ondersteuning bij het regelen van een erfenis, mits de erfgenamen het met elkaar eens zijn. Als neutrale en onpartijdige partij helpt de notaris de erfgenamen bij het maken van afspraken omtrent de verdeling van de nalatenschap.

Wanneer erfgenamen het echter niet eens zijn of behoefte hebben aan individueel advies, is de rol van de notaris beperkt vanwege hun onpartijdigheid. In dat geval kan een advocaat je van persoonlijk advies voorzien en je vertegenwoordigen bij de afhandeling van de nalatenschap.

Hieronder zetten we kort uiteen met welke vragen je bij ons terecht kunt en met welke vragen je beter aan een notaris kunt stellen. 

Advocaat

 • afwikkeling nalatenschap,
 • conflicten,
 • vragen over legitieme portie,
 • wat te doen als executeur,
 • wie zijn de erfgenamen,
 • nalatenschap beneficiair of zuiver aanvaarden,
 • rechten en plichten vereffenaar,
 • eerder gedane schenkingen,
 • giften/schenkingen,
 • voor de vereffening van de nalatenschap;
 • het overnemen van de onderneming door een van de erfgenamen, of
 • een ander erfrechtelijk geschil.
 • voor vragen over de inhoud van een testament.

Notaris

 • opstellen of laten controleren levenstestament;
 • voor advies over het opstellen van een testament;
 • om na te gaan of jouw testament nog aansluit bij jouw situatie en jouw wensen.

Stappenplan nalatenschap: Wat te doen bij overlijden?

We hebben ook een handig stappenplan opgesteld. Zo weet je, als een dierbare overlijdt, wat je moet en kunt doen met betrekking tot de nalatenschap. De nalatenschap is het vermogen dat de overledene achterlaat en dat volgens het erfrecht onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Als er geen testament is opgesteld, dan regelt de wet wie er erft en hoeveel zij erven. De afwikkeling van een nalatenschap verloopt globaal in de volgende stappen:

 1. Is er een testament
 2. Wat is jouw juridische positie?
 3. Erfenis (beneficair) aanvaarden of verwerpen
 4. Is er sprake van een wettelijke verdeling?
 5. Is er een executeur aangesteld?
Download stappenplan

Kom op de Dag van het Erfrecht langs voor gratis advies in Leiden

Als je vragen hebt of advies wilt over het erfrecht, dan ben je dinsdag 19 maart 2024 van harte welkom tussen 09.00 en 17.00 uur bij ons op kantoor in Leiden. Geef aan of je 's ochtends of 's middags een afspraak wilt en kom langs om vrijblijvend en kosteloos kennis te maken met onze erfrecht advocaten.

Wij bespreken dan samen jouw vragen en kijken naar jouw wensen en mogelijkheden, zowel in praktisch als juridisch opzicht. 

Je bent van harte welkom bij ons op kantoor in Leiden! 

Heb je een rechtsbijstandverzekering? Geen probleem! Je kunt zelf een advocaat kiezen

Beschik je over een rechtsbijstandverzekering, dan heb je vaak de mogelijkheid om zelf je advocaat te selecteren. Zo kun je dus ook onze ervaren erfrecht advocaten inschakelen. Voordeel: we gaan snel en vakkundig voor je aan de slag. Én we zorgen voor de afhandeling van de kosten met jouw rechtsbijstandverzekeraar. 

Maak nu een vrijblijvende en kosteloze afspraak

Je kunt bij ons online een afspraak inplannen of je kunt telefonisch contact opnemen met een van onze erfrecht advocaten voor het maken van een afspraak. Je kunt ons bereiken op 071-750 22 00.

Mocht je dinsdag 19 maart 2024 niet in de gelegenheid zijn om langs te komen, dan kun je altijd op een andere dag een afspraak maken voor het gratis advies. Bel hiertoe naar 071-750 22 00 en vermeld dat het gaat om een gratis advies in verband met de Dag van het Erfrecht.

Voorkeur dagdeel

 

De Dag van het Erfrecht wordt georganiseerd door de VEAN, de vFASen de EPN. RWV is aangesloten bij de vFas.