Van geldpakhuis tot plofkoffer: hoe DNB probeerde chartale chaos te voorkomen bij SecurCash

Martijn Hoving, praat in deze aflevering samen met financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over de ongewone aanpak in het faillissement van SecurCash. Hij vertelt waarom het faillissement onvermijdelijk was, hoe hij samen met Marc Udink als stille bewindvoerder de ‘zachte landing’ van het bedrijf voorbereidde, wat er misging en wat er allemaal kwam kijken bij de afwikkeling van dit bijzondere faillissement.

Faillissement SecurCash

Martijn Hoving werd op 8 januari 2019, samen met Marc Udink van Udink Schepel Advocaten, aangesteld als curator van SecurCash. 'Een faillissement als geen ander', zo zegt Martijn in deze aflevering van de podcast. Hij moest samen met DNB een chartale chaos voorkomen, had te maken met stapels geld in pakhuizen, krakers, mogelijke tiger kidnapping en plofkoffers.

Stille bewindvoering

Martijn en Marc werden medio december 2018 aangesteld als stille bewindvoerders. Zo kon, voordat de insolventieprocedure zou starten, in alle stilte worden gewerkt aan het plan, de ‘acceptabele landing’. Dit plan had als doel om problemen te voorkomen die zouden kunnen ontstaan bij het faillissement van SecurCash bij banken en bedrijfsleven bij de afhandeling van contant geld.

Faillissement SecurCash ramp voor retailers in Nederland

SecurCash had als voornaamste activiteit het verzorgen van geldvervoer voor zo’n 1500 retailbedrijven in Nederland. Een faillissement, zonder stille bewindvoering vooraf, zou dan ook een ramp zijn geweest, aangezien deze retailers afhankelijk waren van de verwerking van dagelijks contante geldstromen door SecurCash. Aan de hand van het plan ‘acceptabele landing’ kon, na het uitspreken van de surseance van betaling, snel met de retailers worden geschakeld.

Redenen faillissement SecurCash

Martijn legt uit dat een faillissement onvermijdelijk was nu de markt voor geldvervoer, door het minder uitgeven van cashgeld, extreem snel veranderde. Ook de reorganisaties in korte tijd, die ruim 18 miljoen kostte, mochten niet baten. Aandeelhouder Diebold Nixdorf ziet begin 2018 dan ook geen andere optie dan ermee te stoppen. De markt krimpt te snel en de vijver is te klein voor drie grote concurrerende geldvervoerders.

Podcast BNR: Onder Curatoren

In deze serie praten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met de curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. SecurCash mag in deze reeks zeker niet ontbreken.

Meer afleveringen van de podcast Onder Curatoren