Faillissement bedrijf
Als jouw onderneming in financieel zwaar weer verkeert en herstructureren of onderhandelen met schuldeisers om tot een oplossing te komen, niet meer tot de mogelijkheden behoort, dan wacht nog maar een ding: faillissement.
Een faillissement is een juridische procedure die kan worden gestart op jouw verzoek als schuldenaar of op verzoek van jouw schuldeisers. Bij deze procedure wordt jouw volledige vermogen bevroren.
Een faillissement wordt uitgesproken wanneer jij als ondernemer in de toestand verkeert dat je hebt opgehouden te betalen. In dit geval benoemt de rechtbank een curator en een rechter-commissaris. De curator krijgt de verantwoordelijkheid voor het beheer en de beschikking over jouw vermogen, ook wel de "boedel" genoemd. Het hoofddoel is om de opbrengsten uit dit vermogen eerlijk onder de schuldeisers te verdelen conform hun positie en rangorde.
Voorwaarden aanvragen faillissement
Voor het aanvragen van het faillissement, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan:
- de ondernemer moet gestopt zijn met het betalen van haar schulden;
- er zijn twee of meer schulden bij verschillende schuldeisers, waarvan ten minste één schuld opeisbaar is (de betalingstermijn is verstreken).
Hoe een faillissement te voorkomen?
Hoewel faillissement soms onvermijdelijk is, zijn er vaak manieren om het te voorkomen. Vroegtijdige herkenning van financiële problemen is cruciaal. Door de signalen van financiële problemen te herkennen, kun je maatregelen nemen voordat het te laat is. Werk vervolgens een effectief herstructureringsplan uit om je bedrijf weer op het juiste spoor te krijgen. Dit kan inhouden dat je kosten verlaagt, activa verkoopt of nieuwe financiering zoekt. Soms kan door middel van een akkoord met schuldeisers een faillissement worden voorkomen. Tegenwoordig kan zelfs een WHOA-procedure worden ingezet waardoor bepaalde schuldeisers verplicht kunnen worden om mee te gaan in een akoord.
Bestuurdersaansprakelijkheid en
continuïteit overige vennootschappen
Bestuurdersaansprakelijkheid
Wanneer een faillissement onafwendbaar lijkt, loop je als bestuurder het risico om later door de curator aansprakelijk te worden gesteld. Het is daarom uiterst belangrijk dat je begrijpt welke handelingen je als bestuurder van het bedrijf nog wel en juist niet meer mag verrichten.
- Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om bepaalde schuldeisers te bevoordelen of verplichtingen aan te gaan die de onderneming niet meer kan nakomen.
- Het is – om eventuele persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen – noodzakelijk om (tijdig) een melding betalingsonmacht bij de Belastingdienst te doen.
Continuïteit overige vennootschappen
Daarnaast is het binnen een groep van bedrijven cruciaal om te begrijpen wat de gevolgen zijn van het faillissement van één van de vennootschappen voor de andere vennootschappen. Is er bijvoorbeeld sprake van een fiscale eenheid? En hoe zit het met onderlinge rekening-courantvorderingen?
Het belang van deskundige bijstand
Ondanks de kosten is het niet alleen waardevol, maar vaak noodzakelijk om een deskundige advocaat te betrekken in deze procedure. Een ervaren advocaat navigeert je door het complexe proces van faillissement, verdedigt je rechten en belangen en adviseert je over de beste stappen om te nemen.
wat klanten over ons zeggen
Dankzij Harjo Bakker en Kelly Verheij hebben wij op tijd gekozen voor een faillissement. Het was geen gemakkelijke keuze, maar uiteindelijk voor zowel het bedrijf als het personeel wel de beste keuze. Door hen wisten wij precies wat wij in deze lastige situatie moesten doen. Lees meer
Waarom onze insolventierecht advocaten inschakelen?
In tijden van financiële onzekerheid wil je iemand aan je zijde die verstand van zaken heeft. Onze advocaten hebben een diepgaande kennis van ondernemingsrecht en faillissementsprocedures.
Wij kunnen je ondersteunen en begeleiden bij elke stap; van het proberen te voorkomen van een faillissement tot het beperken van de gevolgen als een faillissement onvermijdelijk is. Door onze deskundige hulp in te roepen, kun je het risico op verdere financiële schade minimaliseren en de kansen op een succesvol herstel maximaliseren.
Misschien ook interessant voor jou?
Veelgestelde vragen
Wat is de rangorde van de verschillende typen schuldeisers?
Er zijn verschillende typen schuldeisers, hieronder de rangorde:
- Pand- en hypotheekhouders hebben de sterkste positie, zij kunnen hun rechten uitoefenen alsof er geen faillissement was.
- Boedelvorderingen. Dit zijn kosten die gemaakt zijn na de faillietverklaring zoals huur en het salaris van de curator.
- Preferente vorderingen. Dit zijn onder andere werknemers, het UWV en de Belastingdienst. Deze laatste beschikt over het ‘bodemrecht’, waarmee beslag gelegd kan worden op (bijna) alle goederen die de failliet onder zich heeft (van zichzelf of een ander) om haar schuld op te verhalen.
- Gewone of ‘concurrente’ schuldeisers. De hekkensluiters zijn de achtergestelde vorderingen, zoals kredietverstrekkers anders dan banken.
Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden