MENU

Uitspraken over renteswaps op een rij (januari-juni 2018)
27-07-2018

Er wordt nog steeds flink geprocedeerd over rentederivaten, waaronder renteswaps. Wij volgen deze procedures op de voet en hebben  de uitspraken in de periode van januari tot en met juni 2018 voor u op een rij gezet en kort samengevat. We geven daarbij in het overzicht aan welke uitspraken voor de klant positief en welke negatief hebben uitgepakt.

Belangrijke uitspraak over renteswaps

Veruit de meest interessante uitspraak is die van de Rechtbank Amsterdam van 30 mei 2018, waarover Matthy van Paridon eerder al schreef. Daarin stelt de rechtbank 3 prejudiciële vragen aan de Hoge Raad, om nu (eindelijk) uniformiteit in gerechtelijke uitspraken over renteswaps te krijgen. De antwoorden daarop zullen waarschijnlijk pas volgend jaar komen: tot die tijd bieden de (verschillende) oordelen van de diverse rechtbanken en hoven de jurisprudentiële aanknopingspunten.

Eerdere samenvattingen van uitspraken over renteswaps

Vragen over uw rentederivaat? Leg ze voor aan ons SWAP-team

Wilt u advies over de aangeboden vergoeding conform het UHK-traject? Of wilt u weten of er bij de rechter misschien meer te halen valt? U kunt met al uw vragen terecht bij het SWAP-team van RWV: Matthy van Paridon, Harjo Bakker en Marco Anink. Dit team is gespecialiseerd in rentederivaten, waaronder renteswaps. Het SWAP-team adviseert, procedeert en publiceert regelmatig over dit onderwerp. Daarnaast begeleidt het SWAP-team diverse klanten bij het UHK-traject en onderhandelen wij met de bank, bijvoorbeeld in het kader van herfinancieringen.  

Bekijk de 12 webinars over rentederivaten

Wilt u meer weten over rentederivaten? We hebben 12 korte webinars opgenomen over rentederivaten, renteswaps en welke risico’s er zijn. Zo kunt u zelf bepalen welk webinar u wilt zien. 

 1. Rentederivaten: wat komt er aan de orde?
 2. Wat is een renteswap en wat zijn de haken en ogen daaraan?
 3. Risico 1: opslagverhogingen op de lening 
 4. Risico 2: gevolgen van de negatieve waarde van uw rentederivaat
 5. Risico 3: verborgen provisie
 6. Risico 4: mismatches en overhedges
 7. Risico 5: renteverwachtingen en rentevisies
 8. Risico 6: de extra kredietfaciliteit en de Margin Call
 9. Complexe, ‘gestructureerde’ derivaten 
 10. Komt u in aanmerking voor de compensatieregeling van het UHK?
 11. Moet u een voorschot accepteren? En is uw vergoeding wel juist berekend?
 12. Verjaring en klachtplicht
© 2022 RWV