Aansprakelijkheid bij ICT-contracten: wat moet je als klant weten?
Bij het opstellen, onderhandelen en sluiten van cloudcontracten, SLA's (Service Level Agreements) of algemene voorwaarden komt aansprakelijkheid altijd aan bod. Zowel jij als klant, als de leverancier wil natuurlijk de risico's zo klein mogelijk houden. In dit overzicht behandel ik enkele belangrijke onderwerpen over aansprakelijkheid bij ICT-contracten.
De eerste vraag: wat is aansprakelijkheid?
Aansprakelijkheid ontstaat wanneer een partij haar contractuele verplichtingen niet nakomt. Bij ICT-dienstverlening uit dit zich vaak in situaties zoals een tijdelijke onbeschikbaarheid van een SaaS-dienst of dataverlies door back-ups. Als je schade lijdt, stel dan de allereerst de leverancier in gebreke. Dit geeft hem de kans om de situatie te herstellen. Als dit niet tijdig gebeurt, is de leverancier in verzuim en daarmee contractueel aansprakelijk.
Soorten aansprakelijkheid
Wettelijke aansprakelijkheid
De wet bepaalt dat als jij als klant schade lijdt, je recht hebt op schadevergoeding, tenzij de tekortkoming de leverancier niet kan worden aangerekend.
Er is geen wettelijk maximum aan de schadevergoeding. Alleen schade die in verband staat met de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, komt voor vergoeding in aanmerking. Je hebt als klant de plicht om de schade zoveel mogelijk te beperken: als de schade mede door jouzelf is veroorzaakt, door bijvoorbeeld niet tijdig in te grijpen, dan kan je ook verplicht zijn de schade (mede) te vergoeden (of te dragen). De rechter kan de schadevergoeding matigen als een volledige toekenning tot onaanvaardbare gevolgen leidt.
Contractuele aansprakelijkheid
Leveranciers kunnen hun aansprakelijkheid contractueel regelen. In veel gevallen nemen ze in een contract bepalingen op die hun aansprakelijkheden verder beperken.
Dit kan door een maximumbedrag te bepalen of op een andere manier een beperking aan de schadevergoeding overeen te komen.
Deze afspraken moeten wel redelijk en billijk zijn om stand te houden bij een geschil.
Schade en ICT-contracten
Het tekortschieten in de nakoming van ICT-contracten kan aanzienlijke gevolgen hebben. IT-projecten hebben vaak een lange looptijd voordat ze opgeleverd worden.
Als een implementatie of de outsourcing van de infrastructuur mislukt, kan dit jou als klant veel tijd en geld kosten. Dit resulteert vaak in schadeclaims bij de leverancier. De omvang van de schade kan de hoogte van het met de oorspronkelijke opdracht gemoeide bedrag ver overtreffen.
Voorbeelden van schade zijn:
- extra operationele kosten,
- herstel van verloren data,
- noodvoorzieningen, zoals het tijdelijk inhuren van IT-deskundigen.
Ook kosten gemaakt voor het vaststellen van de schadeoorzaak, aansprakelijkheid, schadehoogte en herstel kunnen aanzienlijk oplopen.
NLdigital Voorwaarden: uitsluitingen en beperkingen van schadevergoeding
In de ICT-branche zijn uitsluitingen en beperkingen van aansprakelijkheid eerder regel dan uitzondering. De NLdigital Voorwaarden (voorheen de Nederland ICT Voorwaarden) bijvoorbeeld, bevatten bepalingen die de aansprakelijkheid beperken tot de opdrachtsom, met een maximum van €500.000,-. Indirecte schade wordt zelfs vaak geheel uitgesloten. De algemene voorwaarden van ICT-leveranciers bevatten meestal vergelijkbare bepalingen.
Deze beperkingen leiden natuurlijk tot een verminderde mogelijkheid voor jou als klant om de schade te verhalen. De risico’s moeten echter vaak gespreid worden om tot een ICT-overeenkomst te kunnen komen.
Directe vs. indirecte schade in ICT-contracten
Er is een onderscheid tussen directe en indirecte schade in ICT-contracten.
Indirecte schade wordt meestal uitgesloten. Wij raden aan om deze begrippen door de leverancier duidelijk te laten definiëren in het contract om verwarring en discussie bij de rechter te voorkomen.
Uitsluiting van indirecte schade betekent vaak dat een groot deel van de schade niet voor vergoeding in aanmerking komt, zoals omzetverlies of het stilliggen van bedrijfsactiviteiten.
Overmacht
Bij overmacht is er sprake van niet-toerekenbaar tekortschieten, waardoor geen nakoming en dus geen schadevergoeding kan worden gevorderd. ICT-contracten bevatten vaak een overmachtsbepaling die deze situaties verder regelt. Een geslaagd beroep op overmacht betekent dat de leverancier niet aansprakelijkheid is. Je kunt als klant echter wel de ICT-overeenkomst ontbinden.
Voorbeelden van overmacht zijn:
- overheidsmaatregelen (zoals corona-maatregelen);
- internet- of netwerkstoringen;
- stakingen;
- gebrek aan personeel;
- cybercrime.
Wil je meer weten over (het sluiten van) ICT-contracten of aansprakelijkheid in ICT-zaken?
Sta je op het punt om met een ICT-leverancier in zee te gaan en wil je het ICT-contract laten checken? Of loopt er bij jou een IT-project, lijd je schade en wil je de leverancier aansprakelijk stellen? Neem dan contact op met mij of een van onze ICT-recht advocaten. We adviseren je graag.