In een recente uitspraak van het hof Amsterdam is ING Bank veroordeeld om binnen twee weken zakelijke betaalrekeningen te openen op naam van de eisende partijen. Het hof heeft in het voordeel beslist van een concern van bedrijven dat aangaf dat het dringend zakelijke rekeningen nodig had om alles draaiende te blijven houden. RWV Advocaten vertegenwoordigde de bedrijven en wist ervoor te zorgen dat het concern over bankrekeningen kwam te beschikken.

Het hof oordeelde in hoger beroep dat het belang van de bedrijven bij toegang tot de zakelijke rekeningen voldoende dringend was om dat van de bank bij de weigering van de aanvragen te overtreffen. De zakelijke rekeningen zullen worden geopend met gebruikelijke faciliteiten, voorwaarden en kosten, met uitzondering van de mogelijkheid om contant geld op te nemen en af te storten.

De bank behoudt wel het recht om de toegang tot de rekeningen te beëindigen in bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld als toezichtrechtelijke regels daartoe noodzaken of als de bedrijven toegang krijgen tot rekeningen bij een andere bank. Het belangrijkste voor nu is in ieder geval dat het concern tijdig over bankrekeningen is komen te beschikken. Zonder bankrekening ben je als bedrijf namelijk helemaal nergens.

Zonder zakelijke rekening geen bedrijf

Weigert de bank om een zakelijke rekening voor jouw bedrijf te openen of heeft de bank jouw zakelijke rekening opgezegd? Dan is de nood hoog. Je bedrijf heeft dan geen toegang tot het girale betalingsverkeer en ondernemen is feitelijk opeens onmogelijk. Het ontvangen en uitvoeren van betalingen kan namelijk alleen nog maar contant, maar hoeveel leveranciers en klanten zitten daarop te wachten? Hetzelfde geldt voor betalingen van salaris aan medewerkers en van belastingen aan de fiscus. Hoe leg je uit dat jouw bedrijf geen bankrekening heeft? En bovendien, wat doe je met de contante gelden die je niet meer bij de bank kunt afstorten? Het wordt er allemaal niet gemakkelijker op.

Hulp nodig bij het krijgen of behouden van een zakelijke rekening?

Wordt jouw bedrijf door verschillende banken geweigerd?  Of wil je juist zo veel mogelijk voorkomen dat je bedrijf op enig moment zonder zakelijke rekening komt te zitten? Neem dan gerust contact op met mij of een van de andere advocaten van ons KYB-team. Het KYB-team van RWV Advocaten begeleidt bedrijven bij het inrichten van de bedrijfsvoering, het transactieverkeer en de administratie.