Bron: KOV Magazine | jaargang 48 | nummer 4 | december 2017. 

Verliefde ondernemers moeten extra oppassen in 2018. Tenminste: als ze van plan zijn om vanaf dat jaar te gaan trouwens of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Want: per 1 januari 2018 wijzigt het huwelijksvermogensrecht, dat dus op zowel het huwelijk als op het geregistreerd partnerschap van toepassing is. Hierna zal ik het alleen over het huwelijk hebben, maar dan weet u dat ik beide wettelijke relatievormen bedoel.

Hoe was het tot nu toe?

Deed je niets en ging je trouwen, dan ontstond er automatisch een gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden werden gezamenlijk. Voor de ondernemer ontstond daardoor het gevaar, dat zijn schuldeisers zich ook op de bezittingen van de partner konden gaan verhalen.

Wat wordt de nieuwe regeling?

Als mensen trouwen ontstaat alleen een beperkte gemeenschap van goederen. Daarin komen de bezittingen die al voor het huwelijk van de beide partijen gezamenlijk waren plus alle bezittingen die door de een of de ander of door beiden vanaf het huwelijk worden verkregen. Met uitzondering van erfenissen of schenkingen.