In het huurrecht regent het momenteel vonnissen waarin huurders huurkorting afdwingen in verband met de onmogelijkheid om een pand te gebruiken vanwege de coronamaatregelen. Maar wat als u een pand in eigendom heeft en dit pand bijvoorbeeld gebruikt als café. U betaalt dan rente aan de bank voor een pand dat u niet of beperkt mag gebruiken. Zou u als eigenaar van dit pand dan recht hebben op rentekorting, net als huurders recht hebben op huurkorting?

Aanspraak op huurkorting: coronamaatregelen zijn een onvoorziene omstandigheid

Veel huurders dwingen huurkorting af via de rechter. De hoogte van de vergoedingen zijn wisselend en de wijze van berekening ook, maar in al deze zaken zijn de rechters het over één ding eens: de coronamaatregelen zijn een onvoorziene omstandigheid die meebrengen dat een huurder aanspraak kan maken op huurkorting. Door de huurkorting wordt de pijn tussen huurder en verhuurder gedeeld. Het moet dan wel gaan om panden waarvan het gebruik is beperkt, gelet op de bestemming en inrichting, zoals bijvoorbeeld horeca of winkelruimte.

Recht op rentekorting vanwege coronamaatregelen?

Maar wat als u geen pand huurt maar een pand in eigendom heeft en dit pand bijvoorbeeld gebruikt als café. Of u bent eigenaar van een pand dat u als café verhuurt. U betaalt dan rente aan de bank voor een pand dat u niet of beperkt mag (laten) gebruiken. Het wegvallen van het gebruiksgenot of huurinkomsten is dan voor u toch ook een onvoorziene omstandigheid? Zou u dan ook niet recht hebben op rentekorting, net als huurders recht hebben op huurkorting?

Ik heb deze vraag voorgelegd in een poll. De uitkomst was dat 55% van mening is dat het logisch is dat een vastgoed eigenaar dan recht heeft op rentekorting.

Vreemd genoeg zijn er (nog) geen uitspraken van rechters op dit vlak. Terwijl het toch logisch lijkt om de pijn in de keten door te trekken. Mogelijk bent u terughoudend om de bank hierop aan te spreken omdat de bank dan misschien het krediet opzegt en de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengt.

Juridisch zie ik echter geen wezenlijk verschil tussen het nadeel van een huurder en het nadeel van een eigenaar van het pand. In beide gevallen wordt betaald voor een zaak waarvan het gebruik door de overheid wordt beperkt of verboden.

Waarom zou een verhuurder wel huurkorting moeten geven terwijl een bank volledig aanspraak maakt op rente? Banken zijn hooguit bereid om de betaling van rente uit te stellen, maar daarmee wordt de pijn slechts uitgesteld en niet gedeeld.

Meer weten over rentekorting of wilt u aanspraak maken op rentekorting?

Wij zijn op zoek naar eigenaren die rentekorting hebben verzocht aan hun bank of die op dat vlak een procedure willen starten. Neem gerust contact op met mij of een van de andere vastgoedadvocaten. Wij helpen u graag verder.