Huwelijksvermogensrecht
Toen je trouwde of een geregistreerd partnerschap aanging, heb je ervoor gekozen om ofwel in gemeenschap van goederen te trouwen of op huwelijkse voorwaarden. Nu je gaat scheiden of uit elkaar gaat, is deze keuze belangrijk voor de verdeling van jullie bezittingen en schulden.
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is het voor de verdeling van jullie bezittingen en schulden nog van belang of je voor of na 1 januari 2018 bent getrouwd.
in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden
Je bent in gemeenschap van goederen getrouwd
Als je geen huwelijkse voorwaarden opgesteld hebt, dan ben je automatisch getrouwd in gemeenschap van goederen en kan de oude wet of de nieuwe wet op jou van toepassing zijn.
Voor 1 januari 2018
Als je vóór 1 januari 2018 in gemeenschap van goederen bent gehuwd, is het uitgangspunt dat al jullie bezittingen en schulden fifty-fifty moeten worden verdeeld.
Op of na 1 januari 2018
Ben je op of na 1 januari 2018 gehuwd, dan deel je slechts de bezittingen en schulden die je tijdens het huwelijk verkrijgt en de gezamenlijke bezittingen die je al voor het huwelijk had. De persoonlijke bezittingen en schulden die je voor het trouwen had en de schenkingen en erfenissen die je ontvangt voor en tijdens het huwelijk blijven buiten de verdeling.
Je bent op huwelijkse voorwaarden getrouwd
Als je op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, dan staat in de huwelijkse voorwaarden op welke wijze de bezittingen en schulden moeten worden verdeeld bij echtscheiding. Vaak bevatten huwelijkse voorwaarden een periodiek verrekenbeding of finaal verrekenbeding. Is het periodieke verrekenbeding nooit uitgevoerd, dan wordt ervan uitgegaan dat alle bezittingen en schulden tot het te verrekenen vermogen behoren en dienen deze alsnog fifty-fifty verdeeld te worden.
Ben je een finaal verrekenbeding overeengekomen, waarbij je zult afrekenen alsof je in gemeenschap van goederen bent gehuwd, dan dienen ook alle bezittingen en schulden fifty-fifty verrekend te worden.
In de huwelijkse voorwaarden zijn echter vaak uitzonderingen opgenomen voor vermogensbestanddelen die niet verrekend worden zoals bijvoorbeeld de onderneming, de woning etc. Het hangt dus af van jouw specifieke huwelijkse voorwaarden hoe de verdeling/verrekening van de bezittingen en schulden eruit ziet.
Meer weten over het huwelijksvermogensrecht?
Bij een scheiding worden de vermogensrechtelijke gevolgen van jouw financiële doen en laten pas echt zichtbaar. Heb je een eigen onderneming, dan kan dit voor extra complicaties zorgen. Belangrijk is dat je je zorgvuldig en op deskundige wijze laat begeleiden bij het ontvlechten van het huwelijks- en/of privévermogen, met inachtneming van onder meer ook de fiscaalrechtelijke aspecten. Wij hebben de specialisten in huis.
wat klanten over ons zeggen
Na 9 maanden heb ik mijn zaak, omtrent einde samenleving en verdeling van gezamenlijke bezittingen, naar tevredenheid weten af te ronden. Ik ben op een prettige manier bijgestaan door advocaat Ciska Elsinga. Ciska is professioneel, begripvol, luistert naar je verhaal en helpt bij het nemen van juiste beslissingen. Het was niet altijd even makkelijk maar Ciska wist mij altijd gemotiveerd te houden dankzij haar standvastigheid. Ook de contactmoment met de secretaresses verliepen erg vlot en heb ik altijd als prettig ervaren. Nogmaals bedankt voor alles!
particulier
DOWNLOAD ONS STAPPENPLAN SCHEIDING
Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven, maar is ook de start van een nieuw bestaan. Om een nieuwe start te kunnen maken, is het belangrijk om de relatie op verantwoorde wijze af te sluiten. Zonder goed einde immers geen goed begin. Daarom voor jou een stappenplan om je relatie stap voor stap af te sluiten.
misschien ook interessant voor jou
Neem contact met ons op
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!
- Haagweg 1492321 AA, Leiden