Het is belangrijk dat je jouw algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing verklaart. Doe jij of doen jouw medewerkers dat niet correct, dan kan de wederpartij jouw algemene voorwaarden buiten werking stellen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Om jou en jouw werknemers te helpen de algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing te verklaren, heb ik een handige flowchart opgesteld. 

Lees ook: Algemene voorwaarden opstellen deel 2: Hoe verklaar je jouw algemene voorwaarden van toepassing?
 

Belangrijk om algemene voorwaarden correct van toepassing te verklaren 

In de praktijk zien wij dat algemene voorwaarden lang niet altijd op de juiste wijze van toepassing worden verklaard. Het blijkt voor werknemers, die de uiteindelijke overeenkomsten sluiten met de klanten, vaak onduidelijk hoe het proces er precies uitziet. Dit kan ertoe leiden dat je je niet op de algemene voorwaarden kunt beroepen en bijvoorbeeld wél aansprakelijk bent voor bepaalde schade. 

Als de algemene voorwaarden echter op de juiste manier van toepassing waren verklaard, zou je niet aansprakelijk zijn geweest voor deze schade. Dit is natuurlijk hartstikke zonde van jouw set algemene voorwaarden.

Flowchart helpt algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing verklaren

Om te voorkomen dat je jouw goed opgestelde set algemene voorwaarden niet kunt gebruiken, heb ik onderstaande flowchart opgesteld. Niet alleen handig voor jezelf, maar zeker ook voor jouw werknemers. Aan de hand van de stappen in het schema kunnen jij en je werknemers gemakkelijk bepalen op welke wijze jullie de algemene voorwaarden van toepassing moeten verklaren. Ook geef ik in de flowchart tips hoe de algemene voorwaarden ter hand moeten worden gesteld en hoe juist niet. 

Flowchart: Hoe verklaar je algemene voorwaarden van toepassing?

Je hebt veel tijd en aandacht aan de inhoud van jouw algemene voorwaarden besteed. En vervolgens verklaar je de algemene voorwaarden niet op de juiste wijze van toepassing. Probleem, want nu kan jouw klant deze algemene voorwaarden buiten werking stellen. En dat wil je natuurlijk niet. Hoe je jouw algemene voorwaarden van toepassing dient te verklaren, wordt in onderstaand schema gemakkelijk toegelicht

Download flowchart

Algemene voorwaarden laten opstellen of controleren?

Wordt het tijd om jouw algemene voorwaarden eens te laten controleren? Heb je nog geen algemene voorwaarden en wil je graag een set algemene voorwaarden laten opstellen? Of heb je vragen over de terhandstelling van algemene voorwaarden? Neem dan gerust contact met mij op of een van de overige advocaten ondernemingsrecht. Aan de hand van de door jou verstrekte informatie, leveren wij juridisch maatwerk en zorgen ervoor dat jouw algemene voorwaarden aansluiten bij jouw bedrijfsactiviteiten.