Algemene voorwaarden voor een start-up: essentieel voor succes!
Voor een start-up zijn algemene voorwaarden van groot belang. Ze bieden bescherming en duidelijkheid bij contractonderhandelingen. Deze voorwaarden helpen jou als startende ondernemer om rechten en plichten vast te stellen, waardoor onderhandelingen efficiënter verlopen en je tijd bespaart.
Wat staat er in algemene voorwaarden?
Wat er in jouw algemene voorwaarden moet staan, is afhankelijk van zeer veel factoren. Handel je als start-up voornamelijk met consumenten of juist alleen met ondernemers? In welke branche ben je werkzaam? Wat voor soort product of dienst verkoop je?
Desondanks worden in de algemene voorwaarden standaardbepalingen opgenomen waarin zaken worden geregeld over de:
- aansprakelijkheid,
- garantie,
- klachttermijn,
- bedenkingstermijn,
- tarieven,
- de manier waarop betaald dient te worden,
- etc.
Goed opgestelde algemene voorwaarden beschermen jouw belangen als start-up, verkleinen de risico’s en voorkomen mogelijke geschillen.
Algemene voorwaarden van toepassing verklaren
Als je de algemene voorwaarden niet op de juiste wijze van toepassing verklaart, kan de wederpartij jouw voorwaarden buiten werking stellen. Dit wil je voorkomen.
Je dient daarom allereerst de algemene voorwaarden expliciet van toepassing te verklaren, bijvoorbeeld door een standaardzin toe te voegen aan e-mails, offertes e.d. Vervolgens moeten beide partijen akkoord gaan met deze voorwaarden, dit kan zowel expliciet als stilzwijgend gebeuren.
Tot slot heb je ten aanzien van algemene voorwaarden een zekere informatieplicht. Dit betekent dat de algemene voorwaarden vóór het sluiten van de overeenkomst op de juiste wijze aan de wederpartij ter hand worden gesteld. De wijze van terhandstelling kan variëren, bijvoorbeeld door ze mee te sturen met de offerte. Het is essentieel dat je kan bewijzen dat dit correct is uitgevoerd.
Als jij en jouw contractspartij allebei de eigen voorwaarden hanteren, geldt de 'first shot-rule', waarbij de voorwaarden van de eerste partij gelden, tenzij jij of de contractspartij deze expliciet verwerpt.
FLOWCHART HELPT ALGEMENE VOORWAARDEN OP DE JUISTE MANIER VAN TOEPASSING VERKLAREN
Om te voorkomen dat je jouw set algemene voorwaarden niet kunt gebruiken, hebben we een flowchart opgesteld. Niet alleen handig voor jezelf, maar zeker ook voor jouw werknemers, mocht je die al in dienst hebben. Aan de hand van de stappen in het schema kunnen jij en je werknemers gemakkelijk bepalen of, en zo ja, op welke wijze de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Ook geven we tips hoe de algemene voorwaarden ter hand moeten worden gesteld aan een contractspartij en wat je beter niet kunt doen.

Onredelijk bezwarende bepalingen
Als je met een consument of kleine ondernemingen samenwerkt, wees er dan alert op dat deze partij door de wet beschermd wordt. Als een wederpartij het niet eens is met een beding in de algemene voorwaarden kan hij een beroep doen op die onredelijke bepaling. Als het beroep slaagt, kan hij het beding vernietigen, waardoor het niet meer geldig is. Dit kan aanzienlijke gevolgen hebben, zoals volledige aansprakelijkheid voor jou als opsteller van de algemene voorwaarden.
Een bepaling in algemene voorwaarden wordt als onredelijk bezwarend beschouwd wanneer deze eenzijdig in jouw voordeel is en nadelig uitpakt voor de wederpartij. En vice versa. De beoordeling van onredelijke benadeling hangt af van de specifieke omstandigheden van de situatie.
De beschermingsbepalingen vind je onder meer terug op een zwarte en grijze lijst, die zijn opgenomen in de wet. De zwarte lijst bevat bedingen die altijd als onredelijk bezwarend worden beschouwd, terwijl de grijze lijst bedingen bevat die vermoedelijk onredelijk bezwarend zijn.
Een voorbeeld van een beding op de zwarte lijst is het forumkeuzebeding, dat bepaalt welke rechter bevoegd is bij geschillen. Een voorbeeld van een beding op de grijze lijst is het exoneratiebeding, waarmee de aansprakelijkheid (deels) wordt uitgesloten of beperkt.
Lever je online aan consumenten? Hou dan rekening met het 14 dagen herroepingsrecht
Consumentenbescherming
Als je producten of diensten levert aan consumenten gelden verschillende wettelijke beschermingsbepalingen. Bij koop op afstand (zoals online een product verkopen) heeft de consument 14 dagen herroepingsrecht en 14 dagen om het product terug te sturen. Je moet als verkoper het aankoopbedrag binnen 14 dagen na herroeping terugbetalen. Ook moet de consument het product kunnen beoordelen zoals in een fysieke winkel. Bij garantie moet het product voldoen aan redelijke verwachtingen en kan de consument binnen een redelijke termijn klachten indienen. Er is geen strikte garantietermijn van twee jaar; de duur hangt af van de gemiddelde levensduur van het product. Het is essentieel om consumenten goed te informeren en voorwaarden duidelijk te formuleren.
Vermijd onduidelijkheden in algemene voorwaarden
De formulering van bepalingen in algemene voorwaarden is gebonden aan regels om de wederpartij te beschermen tegen misbruik, omdat deze vaak eenzijdig in jouw voordeel zijn. Bij het opstellen van duidelijke en begrijpelijke algemene voorwaarden moeten enkele zaken in overweging worden genomen:
- Leesbaarheid: de tekst moet leesbaar zijn.
- Taalgebruik: vermijd lange zinnen, moeilijke woorden en vaktermen. De tekst moet begrijpelijk zijn voor de gemiddelde consument.
- Overzichtelijkheid: de voorwaarden moeten overzichtelijk zijn en niet onnodig lang.
- Begrijpelijke taal: gebruik taal die begrijpelijk is voor de wederpartij, vooral bij internationale transacties.
- Aanpassing aan de partij: pas de bewoordingen aan aan de hoedanigheid van de wederpartij. Bij consumenten wordt minder kennis verondersteld dan bij ondernemers.
CHECK, CHECK, DUBBELCHECK! DOWNLOAD ONZE CHECKLIST VOOR START-UPS
Ben jij klaar om jouw ondernemersdroom een waar succes te maken? Laat ons je helpen bij de eerste stappen! Wij stelden voor jou een handige checklist op om het je gemakkelijk te maken, het overzicht te bewaren en niets te vergeten. Uiteraard staat in deze checklist ook het belang van goede algemene voorwaarden vermeld, maar bijvoorbeeld ook het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je start-up, het bijhouden van een goede administratie en meer.

Eigen bedrijf starten en algemene voorwaarden laten opstellen of controleren?
Heb je nog geen algemene voorwaarden en wil je graag een set algemene voorwaarden laten opstellen? Of heb je al een set algemene voorwaarden, maar wil je weten of deze juridisch in orde is? Neem dan gerust contact met mij op of een van de andere ondernemingsrecht advocaten. Aan de hand van de door jou verstrekte informatie, leveren wij juridisch maatwerk en zorgen ervoor dat jouw algemene voorwaarden aansluiten bij jouw bedrijfsactiviteiten.