Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn een set van afspraken die in principe standaard gelden voor iedere overeenkomst die je sluit. Algemene voorwaarden:

  1. Geven duidelijkheid over de rechten en verplichtingen tussen jou en jouw klanten bij een commerciële transactie,
  2. Bieden bescherming voor jouw onderneming tegen eventuele aansprakelijkheid of geschillen die kunnen ontstaan bij de verkoop van producten of diensten,
  3. Bevatten bepalingen die specifiek geschreven zijn voor jouw onderneming over bijvoorbeeld de levering, betaling, garantie, annulering, retournering, overmacht en privacy,
  4. Helpen om eventuele misverstanden of verkeerde verwachtingen te voorkomen,
  5. Dragen bij aan het professionele uiterlijk van jouw onderneming,
  6. Geven de klanten een gevoel van zekerheid en vertrouwen.
Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen

Het opstellen van algemene voorwaarden is maatwerk. Iedere onderneming neemt andere bepalingen op in haar algemene voorwaarden. Bij het opstellen van deze bepalingen heb je veel vrijheid. Maar deze vrijheid heeft wel grenzen: sommige voorwaarden kunnen namelijk als onredelijk bezwarend worden gezien en daardoor juíst niet meer van toepassing zijn. Het is dus van belang de juiste bepalingen in jouw algemene voorwaarden op te nemen, op het gebied van bijvoorbeeld aansprakelijkheid, overmacht en privacy. 

Hoe zorg je dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn?

Het is belangrijk dat jouw contractspartij op de hoogte is van jouw algemene voorwaarden. Als dit niet op de juiste manier is gebeurd, bepaalt de wet dat de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Het is van belang dat jouw klanten een redelijke mogelijkheid hebben gekregen om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Met andere woorden: ze moeten jouw algemene voorwaarden gelezen kunnen hebben. En wel vóórdat de overeenkomst tot stand komt. Ook is de manier waarop jouw contractspartijen de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen belangrijk.

Als aan deze twee voorwaarden is voldaan, kunnen de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Het is natuurlijk erg prettig dat, terwijl je bezig bent met ondernemen, je tegelijkertijd weet dat jouw onderneming goed is beschermd en jouw rechten en plichten al zijn vastgelegd.

Flowchart helpt algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing verklaren

Om te voorkomen dat je jouw set algemene voorwaarden niet kunt gebruiken, hebben we een flowchart opgesteld. Niet alleen handig voor jezelf, maar zeker ook voor jouw werknemers. Aan de hand van de stappen in het schema kunnen jij en je werknemers gemakkelijk bepalen of, en zo ja, op welke wijze de algemene voorwaarden van toepassing zijn. Ook geven we tips hoe de algemene voorwaarden ter hand moeten worden gesteld aan een contractspartij en wat je beter niet kunt doen.

Download flowchart

Waarom onze ondernemingsrecht advocaten inschakelen?

Vraag jij je af of de algemene voorwaarden op de goede manier overeengekomen zijn in jouw onderneming? Twijfel je of je de algemene voorwaarden wel op de juiste manier aan jouw contractspartijen hebt verstrekt? Of is er een geschil ontstaan en wil je gebruik maken van jouw algemene voorwaarden? 

Onze ondernemingsrecht advocaten staan voor je klaar en kunnen je bijstaan bij het opstellen en controleren van algemene voorwaarden. Of adviseren over algemene voorwaarden en de (juridische) toepasselijkheid ervan. Wij kunnen je ook helpen bij het opstellen van een privacyverklaring die naadloos aansluit bij jouw algemene voorwaarden.

ONZE ADVOCATEN ondernemingsRECHT 
STAAN VOOR JE KLAAR

Button LinksButton Links

misschien ook interessant voor jou