Als jouw gevoelens met die van je ex-partner gaan botsen, is het eens worden over wat er met het koffiezetapparaat moet gebeuren al lastig.

Omgaan met emoties is vaak de grootste hobbel bij echtscheidingsmediation. En dan gaat het bij een echtscheiding ook nog eens over echt ingewikkelde onderwerpen. Zaken als alimentatie en verrekening van huwelijkse voorwaarden.

Ex-partners die voor mediation kiezen, willen met elkaar tot een oplossing komen

Ze zijn bereid daarvoor naar elkaar te luisteren. En elkaars standpunten en belangen te begrijpen. Dat is overigens niet hetzelfde als het met elkaar eens zijn. Dat is geen vereiste.

Tijdens echtscheidingsmediation is het belangrijk om ‘oude pijn’ op momenten even te parkeren. Om met elkaar te onderzoeken welke opties er zijn om er samen uit te komen.

Soms merk ik dat partijen dat niet kunnen, niet willen of daar nog niet aan toe zijn. Dan is mijn vraag ‘Wat maakt dat jullie voor mediation kozen?’ vaak voldoende om ze weer terug te brengen naar hun aanvankelijke wens om de echtscheiding samen te regelen. Zonder een rechter die zich er inhoudelijk mee bemoeit.

Wat als de echtscheidingsmediation (even) niet lukt?

Heel af en toe zijn de emoties toch te heftig. En blijken beide partners niet in staat ‘over de strijd heen te kijken’. Dan heeft het geen zin om in mediation te blijven. Wat ook voorkomt is dat een of beide partners het bewust of onbewust ‘prettig’ vindt of nodig heeft om in het conflict te blijven. ‘Feeling good by feeling bad’, las ik ooit.

Dan las ik even een pauze in en spreek ik beide partners even apart. Vraag ik hoe het is en gaat. En wat er anders kan, waardoor het gesprek beter kan gaan.

Een scheidingsmediator biedt een helpende hand

Een goede scheidingsmediator helpt partijen hun gevoelens te managen. Door er begrip voor op te brengen, de spanning te laten afvloeien en partijen bewust(er) te maken van de eigen rol in het geheel.

Belangrijk voor een snellere en betere oplossing.

Want: wie zichzelf kent, kan de ander ook beter begrijpen. En dat is – gegarandeerd – de opmaat tot een winst die niet in geld valt uit te drukken.

Maak gratis kennis met een scheidingsmediator

De scheidingsmediators van RWV Advocaten zijn deskundig en ervaren in de juridische én psychologische zaken die bij een scheiding spelen. Ze hebben aandacht voor de partners en voor de kinderen.

Wil je onderzoeken of mediation voor jullie scheiding werkt? Dan ben je van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. Een prettige manier om meer informatie te krijgen over het mediationtraject en wat daarvoor nodig is.

Een afspraak maken kan telefonisch (071-7502205) of via onderstaand formulier.

Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging

Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de scheidingsmediator. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.

RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een scheidingsmediator die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.