Deze RWVActueel staat geheel in het teken van de coronamaatregelen en de gevolgen voor HR. Want corona is en blijft een hot topic. In deze video is niet alleen Kimberley Collée aan het woord, ook haar collega's en tevens arbeidsrechtadvocaten Nadine van der Slot en Maxime Lasschuit beantwoorden een aantal veelgestelde vragen over de coronamaatregelen.

In deze RWVActueel behandelen ze de volgende vragen:

 1. Mag je werknemers vragen om hun coronapas?
  Als werkgever moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Maar mag je om deze reden eisen dat werknemers hun coronapas laten zien?
 2. Moet je een werknemer, die corona krijgt of in quarantaine moet, doorbetalen? Ook als iemand weigert zich te laten vaccineren?
  Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, moet onderscheid worden gemaakt tussen drie situaties.
  1. Situatie 1 betreft de werknemer met corona die daadwerkelijk ziek is. In die situatie gelden de normale arbeidsrechtelijke regels bij ziekte.
  2. Situatie 2 betreft de werknemer die corona heeft, niet ziek is, maar toch thuis moet blijven.
  3. Situatie 3 betreft de werknemer die niet besmet is, maar wel in quarantaine moet. 
    

Mag je werknemers verplichten zich te laten vaccineren? En mag je werknemers stimuleren zich te laten vaccineren?
Er bestaat een verschil tussen het verplichten en stimuleren van werknemers om zich te laten vaccineren. Verplichten mag niet, stimuleren wel, maar hoe kun je werknemers stimuleren zich te laten vaccineren? En hoe zorg je er als werkgever voor dat de werknemer zich niet gedwongen voelt zich te laten vaccineren? 
 

Vraag jij je af of een werknemer in een specifiek geval recht heeft op loon, wil je meer weten over de coronapas op de werkvloer of hoe je je werknemers kunt stimuleren zich te laten vaccineren? Of heb je andere corona gerelateerde vragen? Neem gerust contact met hen op.  

 Wil je dat niets je ontgaat, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.