Ik krijg als echtscheidingsadvocaat en mediator regelmatig de vraag of er in mijn praktijk wel eens mensen zijn die alsnog besluiten om bij elkaar te blijven en terugkomen op hun beslissing om te scheiden. Hoewel dit zeldzaam is, gebeurt het wel eens. Bijvoorbeeld als tijdens een eerste mediationgesprek blijkt dat partners nog helemaal niet willen scheiden of nog niet toe zijn aan een scheiding. Dit gebeurt met name als partners niet gezamenlijk hebben besloten om te scheiden, maar als de scheidingswens bij één van de echtgenoten speelt of als er een heftig conflict is geweest.

Communicatie is key

Zo herinner ik mij het voorbeeld waarin de echtgenote uit ontevredenheid over het reilen en zeilen thuis uit de woning was vertrokken en tijdelijk bij haar ouders was ingetrokken in de verwachting dat haar echtgenoot zijn best zou gaan doen om haar terug te winnen en haar zou overhalen om weer terug te komen. Hij had echter de indruk dat hij zijn echtgenote even met rust moest laten zodat ze in alle rust kon nadenken over de vervolgstappen en dat zij wel weer bij hem zou terugkomen om de draad op te pakken en te praten over de situatie. 

Vervolgens liet de echtgenote aan haar echtgenoot weten dat ze wilde scheiden en maakte een afspraak voor mediation. Hij ging daar in mee. 

Tijdens de eerste bespreking, waarin uitgebreid aandacht werd besteed aan de vraag ‘wie wil scheiden’, bleek dat ze allebei eigenlijk helemaal niet wilden scheiden. De echtgenote wilde dat de echtgenoot voor haar zou vechten, de echtgenoot wilde het huwelijk ook nog een kans geven. 

Doordat deze mensen in de periode daaraan voorafgaand niet met elkaar hadden gecommuniceerd en allebei hun eigen conclusies hadden getrokken, was er een misverstand ontstaan. Tijdens het mediationgesprek waren de man en vrouw voor het eerst weer met elkaar echt in gesprek over wat ze nu van elkaar nodig hadden, waar ze behoefte aan hadden, wat ze elkaar konden bieden en wat ze wilden doen om het huwelijk alsnog te laten slagen.

Als mediator hou ik bij een eerste gesprek alle opties open: wel/niet scheiden?

Als mediator heb ik ze voorgehouden dat ze er wellicht goed aan deden om eerst nog eens goed na te denken en goed met elkaar te praten over het voortzetten van hun huwelijk eventueel met behulp van relatietherapeut. Dit hebben ze gedaan en ik heb dan ook de hoop dat ik ze voor echtscheidingsmediation niet meer terug zal zien.

Praat met je partner voordat je eenzijdig besluit te willen scheiden

Onlangs sprak ik een vriendin die een jaar geleden eenzijdig had besloten om te scheiden, maar zij had inmiddels spijt van deze beslissing. Zij had onlangs aan haar echtgenoot aangegeven dat ze toch niet wilde scheiden en het opnieuw met hem samen wilde proberen. Hij was echter zo gekrenkt en gekwetst over haar eenzijdige beslissing om weg te gaan en te scheiden dat hij aangaf dat het voor hem te laat was. Het gevolg is dat de scheiding er alsnog gaat komen. 

Daarom; bezint eer ge begint aan een scheiding 

Realiseer je dat het, ook tijdens het scheidingsproces of scheidingsmediationtraject, nooit te laat is om alsnog tot de conclusie te komen dat het te vroeg is om te scheiden en dat er eerst nog andere stappen kunnen worden genomen.

Weet je zeker dat je wilt scheiden? Maak gratis kennis met een scheidingsmediator

De scheidingsmediators van RWV Advocaten zijn deskundig en ervaren in de juridische én psychologische zaken die bij een scheiding spelen. Ze hebben aandacht voor jullie als partners en voor de kinderen.

Wil je onderzoeken of mediation voor jullie scheiding werkt? Dan ben je, samen met je partner, van harte welkom voor een gratis kennismakingsgesprek van een half uur. Een prettige manier om meer informatie te krijgen over het mediationtraject en wat daarvoor nodig is.

Een afspraak maken kan telefonisch (071-7502205).

Gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging
 

Voldoen jullie aan de voorwaarden, dan betaalt de overheid een vast bedrag voor de kosten van de scheidingsmediator. En betalen jullie alleen een eigen bijdrage. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand of toevoeging. Je leest er alles over op www.rechtsbijstand.nl.

RWV Advocaten werkt niet met dat systeem. Wil je daar toch gebruik van maken, neem dan contact op met het Juridisch Loket (0900-8020). Deze instantie verwijst je naar een scheidingsmediator die wel met gesubsidieerde rechtsbijstand werkt.

DOWNLOAD ONS STAPPENPLAN SCHEIDING

Ook kun je ter voorbereiding op jouw scheiding ons Stappenplan scheiding downloaden. In dit stappenplan geven onze echtscheidingsadvocaten antwoord op vragen als: Hoe verloopt de procedure? Wat kan ik verwachten? Hoe vertel ik het mijn partner? Hoe vertellen we het de kinderen? 

Download stappenplan