Je hebt net een nieuwe woning gekocht, bent aan het verbouwen en komt erachter dat de woning is verzakt. Dat is wel het laatste waar je op zit te wachten. Je vraagt je meteen af of de verkoper hier meer van wist en voor wiens rekening de herstelkosten komen. In dit artikel ga ik in op wat je als koper kunt doen als er verzakkingsproblemen aan het licht komen na de aankoop en wat de rol van de verkoper is in dit proces.

Hoe kun je verzakking van een huis herkennen?

Verzakkingen komen meestal voor bij oudere woningen. De bouwkwaliteit van een woning ligt lager naar mate de woning ouder is, omdat de bouwtechnieken vroeger minder modern waren. Ook kan het grondwaterpeil of de samenstelling van de bodem door de jaren heen invloed hebben op de fundering van de woning. Vandaar dat je als koper bij een oude woning minder hoge verwachtingen mag hebben van de bouwkwaliteit en enige mate van noodzakelijk onderhoud moet verwachten.

Van een koper wordt daarom tijdens het aankoopproces verwacht dat hij onderzoek doet naar mogelijke gebreken in de woning. Bij verzakkingen zijn aanwijzingen bijvoorbeeld: scheuren in muren, scheef zittende kozijnen en vocht in de kelder. Een bouwkundig advies kan helpen om de staat van de woning in kaart te brengen, hoewel verzakkingen niet altijd direct zichtbaar zijn.

Wat is er vastgelegd in het NVM-koopcontract?

Bij de aankoop van een woning mag je als koper verwachten dat de woning geschikt is voor normaal gebruik, zoals vastgelegd in het NVM-koopcontract. Dit betekent dat je op een veilige manier in de woning kan wonen, met een redelijke mate van duurzaamheid, zonder dat jouw woongenot wezenlijk wordt aangetast.

Onderzoek naar oorzaak van verzakking huis

Verzakkingen worden vaak pas ontdekt tijdens verbouwingen. Een verzakking kan allerlei oorzaken hebben. Daarom is onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen. Het initiatief van het onderzoek ligt bij de koper. Dit onderzoek is ook nodig om vast te stellen of de verkoper al van de verzakking af wist. Je doet er als koper verstandig aan de verkoper meteen van de verzakkingsproblemen op de hoogte te brengen en bij het onderzoek te betrekken. Zo kan de verkoper nooit het verwijt maken dat je te laat hebt geklaagd.

Een verzakking moet voldoende ernstig zijn om aan het normaal gebruik van de woning in de weg te staan. Dat is niet snel, zo leert de rechtspraak. Ook vangt de koper vaak bot om reden dat de verzakkingsproblemen al zichtbaar waren ten tijde van de koop en de koper, mede vanwege onvoldoende onderzoek, de staat van de woning heeft geaccepteerd.

Tip: het kan nooit kwaad om eens goed de bouwtekeningen van aan- en uitbouwen te bestuderen. Die zijn soms namelijk niet op een fundering gebouwd, wat een verzakking tot gevolg heeft.

Meer weten over verzakking van je huis en de juridische stappen die mogelijk zijn?

De verkoper is dus over het algemeen niet snel aansprakelijk. Dat ligt anders als de verkoper bewust informatie heeft achtergehouden. Die informatie had namelijk relevant kunnen zijn voor jouw beslissing om de woning te kopen. Wil je weten welke stappen je moet nemen om de verkoper aansprakelijk te stellen om de herstelkosten te verhalen? Neem dan contact op met mij of één van de andere vastgoed collega's. Wij adviseren je graag.