Er is geld beschikbaar. Dat zien we in de markt aan de toegenomen koopactiviteit van investeerders zoals Main Capital en Visma. Als je wordt benaderd door een van deze partijen, is het belangrijk goed voorbereid te zijn. We weten namelijk dat zowel zulke financiële als strategische kopers het overnamespel goed spelen. Zó goed dat er tegenwicht nodig is. Je moet je kunnen wapenen tegen hun technieken, zoals het te pas en te onpas aangeven ‘dat het gebruikelijk is’ en ‘dat ze het altijd zo doen’. 

Ikzelf heb 10 jaar bij een investeringsbank gewerkt en intussen samen met verschillende teams van ervaringsdeskundigen veel verkopers mogen begeleiden. Omdat ik weet dat de meeste verkopers maar één keer hun bedrijf verkopen, is mijn advies: doe het niet alleen en laat je niet overbluffen.  

Waarop moet je als verkoper bijvoorbeeld bedacht zijn? Drie voorbeelden

  1. In het vroegste stadium proberen kopers een bedrag voor te rekenen wat jou als verkoper over de streep moet trekken. Tegelijkertijd wil een koper -ga jezelf maar na- niet te veel betalen en dus worden er voorbehouden gemaakt. Het is zaak om je in het vroegste stadium in die voorbehouden te verdiepen en te kijken of die zich kunnen materialiseren.
     
  2. In de meeste transacties ervaren we dat het vooruitzicht op een (grote) pot met geld aan de horizon leidt tot inschikkelijkheid van verkopers. Het is onze taak om de balans te vinden tussen enerzijds het realiseren van een koopsom. En anderzijds clausules die ertoe kunnen leiden dat in de toekomst minder van de koopsom over blijft dan aanvankelijk gedacht.
     
  3. Hoewel een verkoop een zakelijke transactie betreft, merken wij dat ‘het gevoel’ cruciaal is. Heb je vanaf het eerste contact het gevoel dat deze geïnteresseerde partij in jouw bedrijf er nog iets ‘mooiers’ van wil of kan maken? Het beste met jouw personeel voor heeft? Als dat gevoel er vanaf dag één niet is, dan komt die niet.

    Onlangs heb ik nog een klant -in het zicht van de afronding- geadviseerd dat mijn gevoel, mijn ervaring, zei het niet te doen. Achteraf is hij (en zijn personeel) mij zeer dankbaar.

Bedrijfsoverdracht of bedrijfsopvolging is complex, maar vertrouw op gezond verstand!

Zoals gezegd, is een verkooptraject voor de meeste ondernemers, die we de afgelopen jaren begeleid hebben, een eenmalige ervaring. En tegelijkertijd één van de meest ingrijpende. Zakelijk en emotioneel is het belangrijk met ervaren sparringpartners te werken. Juridische taal kan zo ingewikkeld en omvangrijk gemaakt worden als ze maar willen. Als zoon van een tuinder en hotelexploitante zorg ik dat we met beide benen op de grond blijven staan. ‘Alles’ kan en moet vertaald worden naar begrijpelijke taal. Daar ben ik, daar zijn wij voor.

Ben je van plan om je softwarebedrijf te verkopen?

Heb je een softwarebedrijf en speel je met het idee om jouw bedrijf te verkopen, of ben je al benaderd door een ondernemer of investeerders zoals Visma of Main Capital, dan is het belangrijk om op tijd te beginnen met de voorbereiding. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor jou inzichtelijk. 

De te nemen stappen bij een bedrijfsovername 

  • Stap 1: Vendor Due Dilligence
  • Stap 2: Het verkoopklaar maken van uw bedrijf
  • Stap 3: Informatieuitwisseling en geheimhouding
  • Stap 4: Intentieovereenkomst (Letter of Intent, ook wel LOI)
  • Stap 5: Bedrijfswaardering
  • Stap 6: Onderhandelingen vanuit verschillende disciplines
  • Stap 7: De financiering
  • Stap 8: Due Diligence
  • Stap 9: De koopovereenkomst
  • Stap 10: Onderhandelingen over specifieke punten
  • Stap 11: De closing
  • Stap 12: Estate planning

voer je gegevens in en 
ontvang het stappenplan

Als je jouw softwarebedrijf wilt verkopen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding zodat je goed weet wat je te wachten staat. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor jou inzichtelijk. 

Zo ga je voorbereid een overnametraject in.  

Download ons stappenplan 'Softwarebedrijf verkopen'

Meer weten over een overnametraject?

Wil je graag eens om tafel om de verkoop van je softwarebedrijf te bespreken, dat kan. Neem gerust contact op met mij of een van de overige overnamespecialisten