Ook in het bestuursrecht komen zaken over hennepkwekerijen voor. Eerder deze maand besliste de Raad van State dat de eigenaar van een verhuurde woning terecht was aangesproken voor de kosten die de gemeente had gemaakt voor de ontmanteling van een aangetroffen hennepkwekerij.

Wie is eigenlijk aansprakelijk voor die kosten?

Volgens de wet kan een gemeente kosten van uitgevoerde bestuursdwang verhalen op de overtreder. In deze zaak ging het over de vraag wie nu als overtreder moest worden aangemerkt. Natuurlijk was dat in eerste instantie de huurder van de woning die er niet daadwerkelijk zelf was gaan wonen, maar er een hennepkwekerij in had aangelegd.

De gemeente besloot echter om de kosten (afsluiting energievoorziening, de ontmanteling van de hennepkwekerij en de verwijdering van een en ander uit de woning) te verhalen op de eigenaar/verhuurder.

De verhuurder wist van niets

De verhuurder stelde zich op het standpunt dat hij nog maar kort geleden (2,5 maand) de woning had verhuurd en van niets wist. Hij vond dat het niet op zijn weg lag om te controleren of het gebruik van de woning wel in overeenstemming met het huurcontract was. De gemeente, de rechtbank (in beroep) en de Raad van State (in hoger beroep), dachten hier duidelijk anders over.

De Raad van State houdt verhuurders aansprakelijk

Door de Raad van State wordt in vergelijkbare gevallen steeds beslist dat van een eigenaar van een pand mag worden verwacht dat hij voldoende toezicht houdt.

De eigenaar diende aannemelijk te maken dat hij niet wist en niet kon weten dat de woning als hennepkwekerij werd gebruikt. En dat bleek lastig. Het feit dat de eigenaar de woning nimmer had geïnspecteerd, maakte volgens de Raad van State al dat er sprake was van onvoldoende toezicht. De eigenaar werd in het genoemde geval dan ook veroordeeld om alle kosten te betalen en het maakte niet uit dat die kosten mogelijk ook verhaald hadden kunnen worden op de huurder zelf.

Houdt als verhuurder voldoende toezicht!

U bent als eigenaar/verhuurder dus gewaarschuwd! U zult geregeld zelfstandig onderzoek moeten doen naar de staat en het gebruik van het gehuurde. Houd het door u verhuurde pand of woning goed in de gaten en controleer geregeld of alles in orde is. Slechts dan kunt u voorkomen dat de gemeente in zo’n geval de kosten op u verhaalt.

Oorspronkelijk auteur: Hans Hinnen (sinds 1 juli 2016 niet meer werkzaam bij RWV Advocaten)