Overname van softwarebedrijf Qics door Main Capital begeleid door RWV
Visma en Main Capital zijn de twee investeringsmaatschappijen die in Nederland al langere tijd hard aan de weg timmeren om softwarebedrijven over te nemen. Vorig jaar klopte Main Capital bij Qics op de deur. Main Capital liet Qics weten ervan overtuigd te zijn dat ze het softwarebedrijf een ‘boost’ kan geven. Daarnaast ziet ze zichzelf als strategische partner die nauw samenwerkt met de managementteams. Ze biedt synergetische voordelen en datagedreven advies. Alle ingrediënten voor waardecreatie en het (sneller) uitbouwen van hun gezonde softwarebedrijf.
Qics gaat in zee met Main Capital
Om deze redenen koos Qics vorig jaar heel bewust voor Main Capital in Den Haag. Als advocaat heb ik het managementteam van Qics graag bijgestaan in de onderhandelingen. “Matthy heeft onze belangen op een plezierige en informele manier behartigd. Het kwam nogal eens voor dat er niet alleen snel geschakeld moest worden, maar ook dat we ’s avonds en in het weekend aan de bak moesten. Hij was daarvoor eigenlijk altijd beschikbaar, zelfs in de periode rondom Sinterklaas”, aldus Eddy Plasier van Qics.
Belang van een Letter of Intent (LOI)
Ik heb in deze overname veel tijd en energie gestoken in de intentieovereenkomst en onderstreep nog maar eens het belang ervan. Hetgeen in een intentieovereenkomst wordt opgenomen, is vaak niet zo vrijblijvend als je denkt. Daar waar een koper in een intentieovereenkomst qua toezeggingen -vooral over de toekomstige samenwerking- wat ruimhartiger is, blijkt de vastlegging in de uiteindelijke koopovereenkomst vaak toch tot discussie te leiden. Hoe (on)verbindend een LOI ook bedoeld is, het is en blijft wel een spoorboekje dat gebruikt wordt voor de invulling van de koopovereenkomst, managementovereenkomst, aandeelhoudersovereenkomst, besluitenlijstjes, etc.
Prettige nazorg
Jacob den Houting van Qics: “Kort na de overname heeft Matthy herhaaldelijk bij ons nagevraagd hoe de samenwerking verliep. Heel attent. Hij heeft ons ook meer grip gegeven op het besluitvormingsproces. Dankzij een stroomdiagram weten we nu beter wanneer wie wat te zeggen heeft waarover”.
Klopt Visma, Main Capital of een andere koper op de deur?
Als verkoper verkoop je normaliter éénmaal je bedrijf. Het is dan ook belangrijk dat je gebruik maakt van de ervaring en deskundigheid van mensen die veel ervaring hebben met het begeleiden van overnames. Zo’n overnametraject verloopt in stappen. Niet noodzakelijkerwijs in de volgorde zoals die hieronder blijkt, maar het geeft je een idee van de te nemen stappen. Gedurende het overnametraject heb je iemand nodig met wie je kunt sparren, die het overzicht behoudt en de regie pakt. Daar ben ik voor.
De te nemen stappen bij een bedrijfsovername
- Stap 1: Vendor Due Dilligence
- Stap 2: Het verkoopklaar maken van uw bedrijf
- Stap 3: Informatieuitwisseling en geheimhouding
- Stap 4: Intentieovereenkomst (Letter of Intent, ook wel LOI)
- Stap 5: Bedrijfswaardering
- Stap 6: Onderhandelingen vanuit verschillende disciplines
- Stap 7: De financiering
- Stap 8: Due Diligence
- Stap 9: De koopovereenkomst
- Stap 10: Onderhandelingen over specifieke punten
- Stap 11: De closing
- Stap 12: Estate planning
Download ons stappenplan 'Softwarebedrijf verkopen'
voer je gegevens in en
ontvang het stappenplan
Als je jouw softwarebedrijf wilt verkopen, kun je niet vroeg genoeg beginnen met de voorbereiding zodat je goed weet wat je te wachten staat. Iedere stap binnen een bedrijfsovername is juridisch, fiscaal en financieel maatwerk en maken we graag voor jou inzichtelijk.