Auteur Marleen Hogendoorn, De Ondernemer

Om bedrijfsbelangen te beschermen en om te voorkomen dat werknemers naar de concurrent vertrekken, gebruiken werkgevers een concurrentiebeding. Dit beding is vrij streng. Het vorige kabinet heeft het Wetsvoorstel Modernisering Concurrentiebeding ter internetconsultatie ingediend om het concurrentie- en relatiebeding moderniseren. Dit zijn de plannen.

Het zogeheten concurrentie- of relatiebeding is in het leven geroepen om de bedrijfsbelangen van werkgevers te beschermen, vaak is het zelfs een standaardbepaling geworden in de arbeidsovereenkomst. Ook wordt het ingezet om te voorkomen dat goede werknemers vertrekken naar de concurrent met hun relaties. Thijs de Jong, arbeidsrechtadvocaat bij RWV Advocaten, vertelt: ,,Er liggen nu plannen om strengere regels te laten gelden voor het concurrentie- en relatiebeding om zo oneigenlijk gebruik tegen te gaan."

Beding mag maximaal twaalf maanden duren

De voorgestelde wijzigingen zijn onder andere dat het beding maximaal twaalf maanden mag duren. Als het langer geldt, dan wordt het nietig verklaard. Daarnaast moet de geografische reikwijdte specifiek worden vastgelegd. Zowel in contracten met bepaalde tijdsduur als onbepaalde tijdsduur moet worden vastgelegd wáárom het noodzakelijk is om een beding af te spreken.

Maar de belangrijkste en meest ingrijpende wijziging is toch wel dat je als werkgever ten minste een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst aan de werknemer moet laten weten of je de werknemer aan het beding houdt, en zo ja voor hoelang. Over iedere maand dat de werknemer wordt gehouden aan het beding moet aan de werknemer een vergoeding worden betaald ter hoogte van vijftig procent van het maandsalaris. Deze vergoeding moet vooraf, dus uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband, worden betaald. Betaal je dit niet, dan vervalt het beding, maar blijft de vergoeding alsnog verschuldigd.

Internetconsultatie is afgerond

De Jong vertelt: ,,Het wetsvoorstel is begin 2024 in internetconsultatie gegaan. Momenteel is alle feedback van bedrijven en burgers verzameld en is deze fase dan ook afgerond. Het voorstel kan nog mogelijk nog worden aangepast en zal daarna voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarna zal het nog langs de Tweede en Eerste Kamer gaan. Alhoewel we voorlopig nog moeten afwachten, is het belangrijk om te beseffen dat veranderingen wellicht op komst zijn."

Alhoewel we voorlopig nog moeten afwachten, is het belangrijk om te beseffen dat veranderingen wellicht op komst zijn.

Uit het wetsvoorstel volgt dat de bedingen die rechtsgeldig overeen zijn gekomen vóór inwerkingtreding van het wetsvoorstel, geldig blijven. Het heeft dus niet meteen consequenties voor de huidige bedingen. De Jong merkt op: ,, Wel zal direct vanaf de inwerkingtreding van het wetsvoorstel de maximale duur van een jaar gelden en gaat ook de bepaling over de vergoeding in."