MENU
Advocaat Jeroen Joustra

Jeroen Joustra

Advocaat

Voordat Jeroen de advocatuur instapte, was hij managing director van een marketingbureau. Na enige tijd kreeg hij behoefte aan meer intellectuele verdieping en koos ervoor om, naast zijn werk als zelfstandig ondernemer, rechten te gaan studeren aan de Universiteit Leiden. Na zijn afstuderen bleef hij actief in de reclame, totdat hij in 2015 definitief de overstap maakte naar de advocatuur. 

Jeroen kent de ondernemerskant dus maar al te goed en dat helpt hem zich te verplaatsen in de vragen van zijn cliënten. Hij heeft immers ook vaak in hun schoenen gestaan. ‘Samen met mijn cliënten ga ik niet alleen op zoek naar de beste juridische route, maar ook naar een oplossing die praktisch is’. 

Intellectueel eigendom

Bij zijn voormalig marketingbureau legde hij zich als vormgever en art director toe op het maken van huisstijlen, logo’s, reclamecampagnes en websites. En een enkele keer componeerde en produceerde hij de muziek voor commercials en theaterproducties. Op die manier leerde hij zaken als auteursrecht en merkenrecht van binnenuit kennen: van vorm tot broncode, van idee tot augmented reality. En daar ontstond ook zijn juridische voorliefde voor het Intellectueel eigendom (IE). Want vaak ondervond hij in de praktijk hoe belangrijk het is om IE zaken juridisch goed te regelen. Wanneer ontstaat Intellectueel eigendom? Van wie is het? En hoe is het te beschermen?

Legal Design

Zowel Jeroen als Jasper Schezler houden zich binnen RWV veel bezig met Legal Design. En waar bij veel kantoren het ontwerpen van een Degal Design-stuk wordt overgelaten aan een derde, doen zij veel van het ontwerpwerk zelf. Ze maken gebruik van professionele grafische software als Adobe Creative Cloud. Dat maakt hen zeer snel en flexibel in het toepassen van Legal Design. 

Tuchtrecht

Naast Intellectueel eigendom staat Jeroen makelaars en deurwaarders bij in tuchtrechtelijke procedures. In deze procedures stellen vaak teleurgestelde burgers aan de kaak of een makelaar of deurwaarder heeft gewerkt volgens de geldende professionele standaard. Daar is de maatschappelijke positie en vaak ook de goede naam van de sector mee gemoeid. 

In zijn vrije tijd maakt Jeroen muziek en houdt van skiën, klimatologie en koken. Hij is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters. 

Lidmaatschappen

  • NVVIR, de Nederlandse Vereniging voor Informatietechnologie & Recht 

Opleiding

  • Bachelor Rechtsgeleerdheid (LL.B), Universiteit Leiden
  • Master Rechtsgeleerdheid (LL.M), Universiteit Leiden

Nevenfuncties

  • Lid van de tuchtcommissie van de hockeyclub VMHC Cartouche

Talen

  • Engels 
  • Duits (sprekend)

Rechtsgebiedenregister NOvA

Jeroen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofdrechtsgebieden geregistreerd:

  • Intellectuele Eigendom
  • Tuchtrecht 

Deze registratie verplicht hem elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.

Lees meer +
Lees minder
© 2022 RWV