MENU

Brexit is een feit, overgangsperiode gaat van start
11-02-2020

In juni 2016 vond in het Verenigd Koninkrijk een referendum plaats waarvan de uitslag de toekomst van de Europese Unie voorgoed zou veranderen. Tijdens dit referendum stemde 52% van de stemmers namelijk vóór vertrek uit de EU. In maart 2017 volgde de officiële aankondiging dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten en de afgelopen jaren is er, zowel op Europees als op landelijk niveau, druk onderhandeld over hoe het vertrek van de Britten te bewerkstelligen. Inmiddels is de ‘Brexit’, na meerdere malen te zijn uitgesteld, een feit.

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) de EU definitief verlaten. Enkele dagen daarvoor, op 29 januari, heeft het Europees Parlement nog met een ruime meerderheid de zogenaamde Withdrawal Agreement aangenomen, waarmee de Brexit ook aan de EU kant akkoord is.

Overgangsperiode afhankelijk van handelsakkoord

We bevinden ons op dit moment in een overgangsperiode waar alles grotendeels bij het oude blijft. In de overgangsperiode is het niet nodig om bijvoorbeeld papieren aan te vragen voor een vakantie naar Londen, komen er geen extra kosten bij wanneer u iets bestelt bij een Engelse webwinkel, worden er geen douanerechten geheven en kunnen onze vissers gewoon blijven vissen.

Hoe de situatie er na de overgangsperiode uitziet, is afhankelijk van de inhoud van het nieuwe handelsakkoord. Daar zijn de onderhandelingen nu over gestart. Hoe lang de overgangsperiode zal duren, is afhankelijk van de onderhandelingen. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk erin slagen om dit jaar een akkoord te tekenen, zal dat ingaan op 1 januari 2021. Zo niet, dan kan de overgangsperiode met één of twee jaar worden verlengd.

Meer weten over de Brexit?

Uiteraard houden wij u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de Brexit. Mocht u concrete vragen hebben, neem contact op met mij. 

Click here for the English version of the article.

Oorspronkelijke auteur: Katja Heede (niet langer werkzaam bij RWV Advocaten)

© 2022 RWV