MENU
Vaststelling en ontkenning vaderschap

Vaststelling en ontkenning vaderschap

Wanneer uw kind in een huwelijk geboren wordt, heeft uw kind juridisch gezien zowel een vader als een moeder. Op het moment dat uw kind buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap geboren wordt, heeft uw kind juridisch gezien alleen een moeder.

Erkenning kind door vader

Om juridisch ook vader te worden moet u als vader het kind erkennen. Ook als u niet de biologische vader bent van een kind, kan u een kind als het uwe erkennen. Voor erkenning is in alle gevallen toestemming van de moeder vereist. Als de moeder die niet wil geven, kunt u als vader aan de rechter vragen hem vervangende toestemming te verlenen om tot erkenning over te gaan. Bij betwisting door de moeder van het vaderschap kan de vader ook vragen om vaststelling van zijn vaderschap middels een DNA-test.

Andersom is het natuurlijk ook mogelijk dat u als moeder de familiebanden graag wil vastleggen en dat de vader weigert zijn kind te erkennen. In dit geval kunt als moeder de rechter verzoeken om vaststelling van het vaderschap.

Ontkenning vaderschap

Ontkenning van het vaderschap is ook mogelijk. Het kan voorkomen dat u als man op grond van de wet wordt beschouwd als de juridische vader van een kind, terwijl u biologisch de vader niet bent. Zowel de wettige vader, de moeder, als het minderjarige kind heeft de mogelijkheid om bij de rechter het vaderschap van een man te ontkennen. De enige grond voor ontkenning van het vaderschap is gelegen in het feit dat de man niet de biologische vader van het kind is.

Wat kunnen onze advocaten familierecht voor u betekenen bij vaststelling of ontkenning vaderschap?

Bij elk van deze procedures is juridische bijstand onontbeerlijk, zeker ook gezien de termijnen die de wet stelt. Onze advocaten familierecht staan u graag en deskundig bij.

© 2021 RWV