Huuropzegging

De regels voor het huurrecht zijn vastgelegd in Boek 7 van ons Burgerlijk Wetboek. Er zijn regels van dwingend recht. Voor woonruimte gelden vergaande beschermingsbepalingen. Maar ook voor winkelruimte en horeca gelden er dwingende regels voor huuropzegging, huurprijs en indeplaatsstelling. Voor andere  gebouwen kunnen huurders aanspraak maken op ontruimingsbescherming na het eindigen van de huur.

Van regels van dwingend recht mag niet worden afgeweken. Zo kan het zijn dat je een huurovereenkomst hebt opgesteld die in strijd is met deze regels, waardoor een huurder meer rechten heeft dan je aanvankelijk dacht te zijn overeengekomen. Ook is er een deel van het huurrecht waar wel van mag worden afgeweken, maar niet in het nadeel van de huurder. Dit alles maakt het huurrecht tot een gespecialiseerd rechtsgebied.

JAARLIJKSE HUURVERHOGING

De wettelijke regeling is ingewikkeld en onleesbaar waardoor je als verhuurder vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Maar hoe weet je dan hoe je de huurverhoging correct berekent en hoe je de verhoging doorvoert? Deze twee stroomschema’s geven schematisch inzicht. 

huurprijs bepalen

Twee stroomschema's

Jaarlijkse huurprijsverhoging woonruimte

Met behulp van dit eerste schema kun je zien of er sprake is van geliberaliseerde woonruimte en met welk percentage je de huurprijs vervolgens jaarlijks kunt verhogen. 

Procedure jaarlijkse huurprijsverhoging woonruimte

Voor niet geliberaliseerde huur moet ook de juiste procedure worden gevolgd om de huurprijs te mogen verhogen. Die procedure is in dit tweede schema weergegeven. 

Wil je meer weten over de jaarlijkse huurverhoging en/of het verschil tussen geliberaliseerde en niet geliberaliseerde huur? Lees het artikel: Jaarlijkse huurverhoging: hoe verhoog je de huurprijs van woonruimte?

wat klanten over ons zeggen

Dhr. Dekkers heeft ons zeer accuraat geholpen met de afwikkeling van onze vorige huurovereenkomst (bedrijfsverzamelgebouw) én de servicekostenafrekening hiervan. Zijn adviezen én inzichten waren precies juist. Ook heeft dhr. Dekkers ons geholpen bij het aangaan van een nieuwe overeenkomst.

Elisabeth van der Meulen-Soepboer

Gastouderbureau De Wâlden

Wat kunnen onze huurrecht advocaten voor jou betekenen?

Onze huurrecht advocaten kunnen je in een vroeg stadium al bijstaan bij bijvoorbeeld het opstellen van een huurovereenkomst. Zo kun je ervoor zorgen dat je geen strijdige huurovereenkomst aan je huurder aanbiedt waar je later jouw huurder niet aan kunt houden. Ook een beëindiging van een huurovereenkomst is aan veel regels gebonden. Als je je door ons laat begeleiden bij dit traject, loop je geen risico's waardoor je straks eventueel voor onbepaalde tijd aan je huurder gebonden bent. Uiteraard treden wij ook op voor huurders. Aarzel niet om contact op te nemen, bijvoorbeeld als jouw pand een gebrek vertoont en je van mening bent dat dit voor rekening van de verhuurder dient te komen.

Misschien ook interessant voor jou?