Wat gebeurt er als een werknemer schade veroorzaakt op de werkvloer? Of schade rijdt met de werkbus? Kun je deze kosten verhalen op de werknemer? En zo ja, hoe gaat dat in zijn werk? In deze aflevering van RWVActueel bespreek ik een recente uitspraak van de kantonrechter Utrecht, waarbij een werknemer tijdens het werk een auto-ongeluk veroorzaakte. Wat waren de gevolgen? En welke afspraken kun je als werkgever vooraf maken om problemen te voorkomen? 

Wat was er aan de hand? 

Een werknemer veroorzaakte een auto-ongeluk tijdens zijn werk. Tijdens het ongeval zat de werknemer op zijn telefoon. De werkgever probeerde de schade op de werknemer te verhalen. Volgens de wet is een werknemer in principe niet aansprakelijk voor schade veroorzaakt tijdens het werk, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. De rechter oordeelde dat het gebruik van de telefoon niet als opzet of bewuste roekeloosheid kon worden aangemerkt, waardoor de werknemer in principe niet aansprakelijk was. 

Uitzondering 

Er is echter een uitzondering: als er schriftelijke afspraken zijn waarin staat dat de werknemer aansprakelijk is voor bepaalde schade en hij hiervoor verzekerd is, dan kan de schade wel verhaald worden. In de besproken zaak waren zulke afspraken gemaakt en was de werknemer verzekerd, waardoor de werkgever de schade kon verhalen. 

Advies 

Mijn advies aan werkgevers is om vooraf schriftelijke afspraken te maken over het verhalen van schade, bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst, het personeelshandboek of een gebruikersovereenkomst. Deze afspraken gelden alleen voor schade veroorzaakt tijdens het werk. 

Meer weten over het verhalen van schade op een werknemer? 

Kijk de video of neem contact op met mij of een van mijn arbeidsrecht collega's.