Ongelijke overwerktoeslag voor parttimers?

Bij piekperiodes binnen een bedrijf kan overwerk noodzakelijk zijn. Of je voor overwerk een vergoeding moet betalen, hangt allereerst af van de afspraken die je met jouw werknemers hierover maakt. Maar mag je daarbij verschil maken tussen fulltimers en parttimers? In deze video bespreek ik een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie, die ook voor jou als werkgever gevolgen kan hebben.

Gelijke behandeling van fulltimers en parttimers

In de praktijk zijn er veel overwerkregelingen waarbij fulltimers sneller een overwerktoeslag krijgen dan parttimers. Parttimers ontvangen dan pas een toeslag als ze meer dan 40 uur in een week werken, wat neerkomt op eerst extra uren werken zonder toeslag. Terwijl fulltimers vanaf het eerste uur overwerk een toeslag ontvangen. Het Europese Hof van Justitie heeft bepaald dat dit verschil in behandeling tussen fulltimers en parttimers discriminerend kan zijn, omdat er niet snel een objectieve rechtvaardiging voor dit onderscheid zal zijn.

Wat betekent dit voor jou als werkgever?

Deze uitspraak is relevant voor jou als werkgever, omdat veel cao’s en bedrijfsregelingen vergelijkbare bepalingen kennen. Het is daarom belangrijk om je overwerkregelingen te herzien om mogelijke discriminatie te voorkomen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de gevolgen van deze uitspraak voor jouw bedrijf? Kijk de video of neem contact op met mij of een van mijn arbeidsrecht collega's.